Predsjednik RS

Putin Dodiku: Za mene će najbolji rođenadanski poklon biti ako ostvarite uspjeh na fer izborima

NA DAN IZBORA U SRPSKOJ I BiH – 7. OKTOBRA –RUSKI LIDER SLAVI ROĐENDAN
  • Vladimir PUTIN: Aktivno se razvijaju naši ekonomski odnosi i kontakti u humanitarnoj oblasti. Građani Republike Srpske studiraju na našim fakultetima. Znam da ste nedavno udarili temelje pravoslavnoj crkvi. U Republici Srpskoj se aktivno izučava ruski jezik. Mi ćemo to na sve načine potpomagati. Znam i da ćete 7. oktobra imati izbore. Vama i Vašim saradnicima želim izborni uspjeh
  • Milorad DODIK: Vaša principijelna pozicija povodom razvoja situacije u  Bosni i Hercegovini uvijek nam je pomagala, zato što se drugi – prije svega zapadnjaci – ne drže tako principijelno. Naša predizborna kampnja već je u finišu i mi vjerujemo u svoje dobre rezultate. Hvala Vam za svu Vašu podršku razvoju odnosa sa Republikom Srpskom i Srbijom. Mi to, naravno, doživljavamo kao bratsku saradnju. Želim da Vam poklonim zastavu Republike Srpske koja je, u suštini, prevrnuta zastava Ruske Federacije
  • PUTIN: To sa zastavom je tačno. Povodom vaših izbora i mog rođendana: najbolji poklon za mene će biti ako na visokom organizacionom i političkom nivou, a u skladu sa zakonima svoje zemlje, održite izbore. Još jednom Vam želim uspjeh

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Sočiju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Na zvaničnom sajtu šefa ruske države o razgovoru je objavljeno:

Putin: Uvaženi gospodine Dodik, veoma mi je drago što Vas vidim u Rusiji, ovoga puta u Sočiju.

Ne tako davno, bili ste u Peterburgu na ekonomskom forumu. U vezi  sa tim, želim da ukažem da se odnosi između Rusije  i Republike Srpske u okvirima BiH uspješno razvijaju. I u oblasti ekonomije.

Koliko znam, na Rusiju otpada približno 75 odsto spoljne trgovine vaše Republike. Naše kompanije rade u oblasti nafte i njene prerade. Rafinerija pripada jednoj od naših kompanija, kao i fabrika ulja. Postoji dogovor o direktnim isporukama našeg gasa. Postoje dobre ideje i planovi za razvoj zavoda koji se bavi remontom avio-tehnike, uključujući i motore.

Veliki je, naravno, projekat prevođenja radi ekologije na gas rafinerije koja je na granici sa vašim susjedima. Mislim da to neće biti veliki problem jer i vaši susjedi treba da se pozabave prebacivanjem na ekološka goriva svoje stambeno-komunalne sfere. U svakom slučaju, tu zabrinutost treba okloniti i mi ćemo sa vama to riješiti.

Aktivno se razvijaju naši kontakti u humanitarnoj oblasti. Građani Republike Srpske studiraju na našim fakultetima. Znam da ste nedavno udarili temelje pravoslavnoj crkvi. U Republici Srpskoj se aktivno izučava ruski jezik. Mi ćemo to na sve načine potpomagati.

Znam i da ćete 7. oktobra imati izbore. Vama i Vašim saradnicima želim izborni uspjeh. Nadam se da će sve proteći u zakonskim okvirima i uspješno i da će doprinijeti daljoj stabilizaciji u Republici Srpskoj.

Dodik: Hvala Vam, gospodine Predsjedniče. Za mene je velika čast što se opet srećem sa Vama.

Želim da potvrdim da među našim zemljama postoji zaista veoma dobra saradnja. Sve što ste rekli – apsolutno je tačno. Veoma dobro sarađujemo u oblasti ekonomije i želimo da tu saradnju dalje razvijamo.

Mi zaista želimo da riješimo ekološke probleme sa susjedima, ali tu, kao što ste pravilno ukazali, stvar nije toliko u problemu koliko u želji da se on potencira.

Mi želimo da zajedno sa vašim kompanijama rekonstruišemo dvije termocentrale. O tome već pregovaramo i nadamo se da će sve biti uspješno realizovano.

Prije dvije nedjelje smo svečano osveštali kamen-temeljac rusko-srpskog duhovno-kulturnog centra. Već imamo temelje sa 6.000 kvadratnih metara. Tu će biti i mjesto za muzej i prostor za izložbe i slične manifestacije. Radimo intenzivno i računamo da će sve biti gotovo već naredne godine.

Nedavno je kod nas boravio ministar inostranih poslova Rusije, gospodin Lavrov. To je za nas bio naročit događaj i posvetili smo mu posebnu pažnju.

Izbore ćemo imati 7. oktobra, a ja znam da je tada i Vaš rođendan. Želim zato da Vam poželim sve najbolje.

Vaša principijelna  pozicija povodom razvoja situacije u  Bosni i Hercegovini uvijek nam je pomagala, zato što se drugi – prije svega zapadnjaci – ne drže tako principijelno.

Naša predizborna kampnja već je u finišu i mi vjerujemo u svoje dobre rezultate.

Hvala Vam za svu Vašu podršku razvoju odnosa sa Republikom Srpskom i Srbijom. Mi to, naravno, doživljavamo kao bratsku saradnju. Želim da Vam poklonim zastavu Republike Srpske koja je, u suštini, prevrnuta zastava Ruske Federacije.

Putin: Da, to je tačno.

Što se tiče ekologije: ako postoji zabrinutost – onda taj problem treba rješavati. Pogotovo što će prevođenje rafinerije na gas sigurno popraviti situaciju.

Povodom vaših izbora i mog rođendana: najbolji poklon za mene će biti ako na visokom organizacionom i političkom nivou, a u skladu sa zakonima svoje zemlje, održite izbore.

Još jednom Vam želim uspjeh“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar