Predsjednik RS

Senat Srpske: Svim sredstvima se mora spriječiti dalja neustavna transformacija BiH

CVIJANOVIĆ: SENAT TRAŽI I JEDINSTVO SVIH FAKTORA U RS POVODOM STRATEŠKI VAŽNIH PITANJA
  • Senat RS predložio da se institucije Srpske, prevashodno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa, aktivno uključe u analiziranje ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije preko prenesenih nadležnosti

SENAT Republike Srpske zaključio je danas da institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spriječe bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH, izjavila je predsjednik Republike Željka Cvijanović.

„Potrebno je isto tako da se izradi određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH vratiti onom što je ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Senata kojom je predsjedavala.

Ona je istakla da Senat predlaže da se institucije Srpske, prevashodno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa, aktivno uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije preko prenesenih nadležnosti.

Cvijanovićeva je naglasila da Senat poziva političke faktore iz Republike Srpske da iskažu jedinstvo svaki put kad se raspravlja ili kada je na dnevnom redu pitanje koje je strateški važno za Srpsku, jer se bavi pitanjem njenog položaja, nadležnosti ili statusa.

Sjednici Senata prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar