РС и матица

Академија у Дрвару „Крајино моја“ – за останак на свом грунту

ВУЧИЋ НАЈАВИО ДА ЋЕ ЈЕДНА КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ У ДРВАРУ УСКОРО ОТВОРИТИ 100 РАДНИХ МЈЕСТА
  • Милорад ДОДИК: „Зов за слободом је вратио Србе у ове крајеве и тај зов је мотивисао Вучића да дође овдје и покаже да је са нама. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Останите у Дрвару. Ви сте овдје на својој земљи, а власт се може мијењати
  • Александар ВУЧИЋ: „Срби морају бити једни уз друге, а Србија ће штитити свој народ и неће дозволити никоме да од српског народа прави кривца, да од жртве прави џелата. Колико смо само деце изгубили овде на Петровачкој цести
  • Начелник Дрвара Душица РУНИЋ: „Вратили смо се овдје гдје нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку ријеч, ћирилицу, радно мјесто, Србе повратнике. Живот Срба у Федерацији је непрестана борба“
  • Владика СЕРГИЈЕ: „Ми нисмо овдје од јуче и нисмо за јуче, наше постојање је за данас и сутра и вијекове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз оних који хоће да нас прогнају

У ДРВАРУ је – у оквиру „Дана сјећања“, посвећеног страдању Срба у 20. вијеку одржана централна свечаност „Крајино моја“, којој присуствују члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Додик је на централној академији истакао да је 13. септембар важан дан за српски народ.

„Историјски, не само због догађаја 1995. године него зато што је овдје данас предсједник Србије. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Српски народ је народ слободе“, рекао је Додик.

Поручио је Србима у Дрвару да остану на огњиштима.

„Ви сте овдје на свом грунту, на својој земљи, а власт се може мијењати. Од нас су кроз историју увијек тражили да сами себе сатанизујемо. Овај народ је частан и поштен јер се увијек борио, а помјерен је одавде етничким чишћењем“.

Навео је да Република Српска заједно са Србијом стоји иза Дрвара, Гламоча, Петровца и Грахова.

„Зов за слободом је вратио Србе у ове крајеве и тај зов је мотивисао Вучића да дође овдје и каже да је са нама“, нагласио је он.

Вучић је рекао вечерас у Дрвару да Срби морају бити једни уз друге, а Србија ће штитити свој народ и неће дозволити никоме да од српског народа прави кривца, да од жртве прави џелата.

„Колико смо само деце изгубили и овде на Петровачкој цести“, навео је Вучић, обраћајући се на централној академији под називом „Крајино моја“ у помен страдалим Србима у западнокрајишким општинама 1995. године.

Он је рекао да ће Србија, чија је Влада данас Дрвару уплатила два милиона КМ, уплатити и новац за изградњу капеле, за велики крст, баш на Петровачкој цести, гдје су Срби највише страдали.

Вучић је истакао да је поносан што представља Србију у Дрвару.

„Знам колико ваша срца куцају за Србију. И наша срца куцају за сва места где наш народ живи и увек ћемо бити уз вас и са вама!“, нагласио је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и навео да ово није крај подршке Србије.

Вучић је најавио да ће једна компанија из Србије ускоро отворити 100 радних мјеста у Дрвару.

„Наша деца овде треба да остану“, поручио је Вучић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да се вечерас са свечане академије „Крајино моја“ шаље порука да се никад не смију заборавити српске жртве и страдања, али да генерацијама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и да у јединству и слози идемо напред.

Захвалила је Додику и Вучићу што заједно са њима обиљежавају сјећање на страдања Срба.

„Дрвар је српско свјетло у Федерацији БиХ“, рекла је она и подсјетила да је 13. септембар један од најтужнијих дана у српској историји, јер су Срби морали да оду са својих огњишта јер је неко одлучио да треба „ослободити“ Дрвар од Срба који су ту одувијек живјели.

Срби су спас пронашли, рекла је Рунић, у Српској и Србији.

„Пружили сте нам руке и то вам никад нећемо заборавити. Вратили смо се тамо гдје нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку ријеч, ћирилицу, радно мјесто, Србе повратнике. Живот Срба у Федерацији је непрестана борба“, рекла је Рунић.

Како је додала, несебичну подршку и даље им пружају РС и Србија.

„Жељели смо да се на неки начин одужимо и зато смо Александра Вучића и Милорада Додика прогласили за почасне грађане Дрвара. И зато с правом кажем: ‘Добро дошли у свој и наш и Дрвар, у своју и нашу Крајину’. Вашим присуством данашњи дан добио је посебан значај“, поручила је она.

Додала је да је ово историјски дан за оне који остају овде, а вечерашња академија биће прекретница у борби за опстанак и останак на вјековним огњиштима.

Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио предсједницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ.

Он је рекао да је Србија увијек била прва мисао Србима са ових простора, а предсједнику Србије је захвалио што је први од представника српских власти дошао у Дрвар.

Вучић је крајишке Србе подсјетио, каже, на великог краља, потоњег „краља српског“, Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у вријеме босанско-херцеговачког устанка оставио удобност свјетских метропола и дошао у те крајеве да им помогне да освоје слободу.

Од тада, до данас, каже Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај.

„Ваша посјета више је од охрабрења да останемо овдје“, рекао је епископ и додао да ће увијек бити захвални због помоћи и памтити оне који су их храбрили и помагали.

„Ваш долазак у слободарски Дрвар је потврда и нада да нећемо бити остављени од оних чија нам помоћ треба и која је у стању да нас одржи овдје гдје јесмо“, навео је он обраћајући се Вучићу и Додику.

Додао је и да су Срби овде били мета прије 24 године, а они су хтјели само да живе на својим огњиштима као достојанствени, православни народ.

„Ми нисмо овдје од јуче и нисмо за јуче, наше постојање је за данас и сутра и вијекове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз оних који хоће да нас прогнају“, рекао је епископ.

Академији „Крајино моја“, на платоу испред Радничког дома, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, секретар предсједника Србије Никола Селаковић, министри финансија и одбране Србије Синиша Мали и Александар Вулин, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Академији су присуствовали и министар финансија Српске Зора Видовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Присуствовали су и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, начелник општине Дрвар Душица Рунић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар