РС и матица

Ако Приштина блокира ЗСО – Срби могу одговорити укидањем њених институција у својим општинама

МАРКО ЂУРИЋ: МЕЊА СЕ СИТУАЦИЈА, А ПРИСТИСАК НА СРБЕ - ПОЈАЧАВА

Марко Ђурић и Петар Петковић (Фото: Фонет)

  • Нови директор Канцеларије за КиМ Петар ПЕТКОВИЋ: „Формирање ЗСО је стратешки интерес Срба на КиМ и свако игнорисање обавезе да она буде формирана са свим оним надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, биће третирано као отворени напад на стечена права нашег народа
  • Политички представници Срба са КиМ разговарали са директором Канцеларије за КиМ и заједно још закључили: „Престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога. Биће размотрена и могућност напуштања свих централних институција у Приштини 

„УКОЛИКО Приштина једнострано одлучи да не испуни, и то пред ЕУ потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, а биће и размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на Косову и Метохији“, закључак је заједничког састанка политичких представника Срба са Косова и директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

На састанку одржаном у Клубу посланика у Београду, дошло је, како је рекао Петковић, до „усаглашавања ставова“ владе Србије и представника Срба са Косова.

Састанку су присуствовали заменик косовског премијера и министар администрације и локалне самоуправе, Горан Ракић, косовски министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, градоначелници – Зубиног Потока Срђан Вуловић, Звечана Вучина Јанковић, Грачанице Срђан Поповић, Лепосавића Зоран Тодић, и в.д. градоначелника Северне Митровице и председник ПО К. Митровица Александар Спирић, затим посланици косовске скупштине Славко Симић, Иван Тодосијевић и Игор Симић, као и потпредседник Српске листе Милан Радоичић и бивши косовски министар администрације и локалне самоуправе, а сада посланик у СНС-а у Народној Скупштини Љубомир Марић.

„Формирање ЗСО је стратешки интерес Срба на КиМ и свако игнорисање обавезе да она буде формирана са свим оним надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, биће третирано као отворени напад на стечена права нашег народа“, рекао је Петковић медијима након састанка.

На напуштање приштинских институција од стране представника српских политичара на Косову српски државни врх упозоравао је више пута и раније, последњи пут након првостепене пресуде Ивану Тодосијевићу, а нешто пре тога и почетком прошле године, непосредно након најава из Приштине о новом Статуту рудника Трепча. Ова најава постала је упечатљива и због рока од 45 дана за одлуку који је српски председник, Александар Вучић, затражио од Српске листе.

Фото: Фонет

Док је излазак из институција остао на најавама, није било тако са замрзавањем статуса.

Представници Српске листе више пута су замрзавали своје учешће у косовским институцијама, неки од повода били су: разрешавање дужности тадашњег министра Александра Јаблановића, усвајање Закона о Трепчи, хапшење Марка Ђурића, увођење такси и усвајање Статута Трепче.

Једном приликом замрзли су односе и са косовским председником Хашимом Тачијем због његовог, како су навели, непоштовања српске заједнице, што су образложили у писму од осам тачака.

Како је јутрос за РТС у најави овог састанка саопштио сада већ бивши директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, састанак са политичким представницима Срба организован је због „новонастале ситуације“.

На питање које новонастале ситуације Ђурић је одговорио:

„Новонастала ситуација је да Приштина једноставно одбија сваки разговор о Заједници српских општина, да имамо ескалацију притисака на Србе на КиМ. Немојте заборавити да смо претходних дана имали серију напада чак и на српску децу на КиМ и пошто смо ми све наше одлуке доносили у консултацијама, заједно и сложно, заједно са председником Вучићем, данас ће бити одржан састанак са свим представницима Срба са КиМ на ком ће бити размотрена управо ова настојања Приштине да дијалог, разори, суспендује, уништи и одговор српске стране на тако нешто“, рекао је Ђурић, новоименовани амбасадор Србије у Вашингтону.

https://kossev.info/ukoliko-pristina-ne-formira-zso-srbi-ce-napustiti-i-ukinuti-pristinske-institucije/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар