РС и матица

Београд без полицијског часа, али забрањено окупљање више од 10 лица – продавнице до 21

КРИЗНИ ШТАБ СРБИЈЕ: ПООШТРЕНЕ АНТИЕПИДЕМИЈСКЕ МЈЕРЕ САМО ЗА ПОЈЕДИНЕ ГРАДОВЕ
  • Ана БРНАБИЋ: „Враћамо меру ограничења броја људи у затвореним просторима и ограничење радног времена у затвореним просторима, од сутра па удубуће, док ситуација не буде под контролом, од 21 час до шест часова ујутру. Ово не важи само за угоститељске објекте, већ и запродавнице, тржне центре, за све затворене објекте“
  • Директог Инфективне клинике у Београду Горан СТЕВАНОВИЋ: Трећина болесника која нам се јавља мора хитно на болничко лечење и кориштење кисеоника

КРИЗНИ штаб Србије за борбу против короне вируса састао се данас у 12 сати и донио одлуку о новим мјерама у циљу спречавања његовог ширења.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће у Београду бити потпуно забрањена јавна окупљања више од 10 људи у отворненим и затвореним просторима.

Она је рекла да је договор да мјере не буду уведене за територију цијеле Србије, већ за поједине градове и општине.

„Враћамо меру ограничења броја људи у затвореним просторима и ограничење радног времена у затвореним просторима, од сутра па удубуће, док ситуација не буде под контролом, од 21 час до шест часова ујутру“, рекла је Брнабићева и нагласила да то не важи само за угоститељске објекте, већ и продавнице, тржне центре, све затворене објекте.

Баште затворене од 23 до шест сати ујутру, рекла је премијерка и додала да ће све остале самоуправе гдје је ситуација несигурна саме прогласити ванредну ситуацију и донијети мјере.

„Уколико буде било потребе, онда ћемо и у другим локалним самуправама увести ванредну ситуацију“, рекла је она.

„Разговарали смо о томе да ли треба да се вратимо на оно где смо били у марту и априлу, мере за читаву територију Србије“, појаснила је Брнабићева.

Пресједник Србије Александар Вучић је у понедјељак изјавио да је у Београду алармантно јер се преко 80 одсто заражених вирусом корона налази управо у главном граду. Изјавио је да ће највјероватније бити поново уведен полицијски час у Београду, али је такође и нагласио да ће послушати ријеч стручњака, односно чланова Кризног штаба.

Мишљења чланова Штаба су да би најприје требало покушати с још рестриктивнијим мјерама у борби против вируса корона, а да је враћање полицијског часа у Београду крајња мјера.

Бранбићева је рекла да ће учесници протеста испред Народне скупштине сигурно скупо платити јер су се неки вјероватно заразили.

„Надаћемо се да ће мере које смо претходно увели, а то је обавезно ношење маски да ће почети да даје резултате“, казала је она.

Како је казала, политика је сада иза, завршени су избори.

„Хајде да се фокусирамо на борбу против ковида, сигурна сам да ћемо победити. Али, ова борба се завршити неће док не буде вакцине“, закључила је она.

Као велики проблем, премијерка је навела да је питање како у септембру организовати одржавање наставе у школама.

Директог Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић је рекао да трећина болесника која се јавља у ту установу мора хитно на болничко лијечење и кориштење кисеоника.

„То је разлог зашто су нам тренутни болнички капацитети тренутно максимално растегнути“, напоменуо је он.

Иначе, број прегледа у ковид амбулантама у Београду само током јучерашњег дана био је 3.096, рекли су агенцији Танјуг у Министарству здравља.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар