РС и матица

Боцан-Харченко: Србија је најмоћнија држава у региону, а има и најоптималнију спољну политику

У ИНСТИТУТУ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ПОЛИТИКУ И ПРИВРЕДУ ГОВОРИО НА СКУПУ „БАЛКАНСКА ПОЛИТИКА РУСИЈЕ“
  • Русија жели сарадњу са свим земљама Западног Балкана, али има најбољу сарадњу са Србијом која је најмоћнија држава региона. Та сарадња заснована је и на традицији и на прагматизму. На то указује и редовност састанака, не само на највишем државном нивоу, већ и у свакој другој области. Што се тиче састанка Владимира Путина са шефовима држава, Александар Вучић је на првом мјесту у Европи
  • Балкан је веома важан регион за Европу и глобално гледано. И привредно, економски, енергетски и културно и хуманитарно, рекао је БоцанХраченко и навео да ће Балкан као инфраструктурна раскрсница постати још важнији
  • Амбасадор РФ оцијенио да је афера „руски шпијун”, што се тиче Београда и Москве – „иза нас”

„ВИДЉИВО је и очигледно да Србија има политику коју сматрамо најбољом на Западном Балкану захваљујући равнотежи и балансираној сарадњи са Западом, Европом и Русијом“ рекао је Боцан-Харченко у београдском Институту за међународну политику и привреду.

Говорио је на скупу „Балканска политика Србије“ којем се присуствовало и више амбасадора и дипломатских представника других земаља.

Додао је да Русија сматра да је политика какву води Србија најбоља опција и за регион Западног Балкана.

У том контексту је нагласио да евроинтеграције и чланство Србије и других балканских земаља у ЕУ нису никаква сметња за Москву и препрека за сарадњу.

У анаставку је оцијенио да политика Русије на Балкану никада није била активнија.

Балкан је веома важан регион за Европу и глобално гледано. И привредно, економски, енергетски и културно и хуманитарно, рекао је БоцанХраченко и као значајно навео то што ће Балкан као инфраструктурна раскрсница постати још важније мјесто.

Русија жели сарадњу са свим земљама Западног Балкана, али има најбољу сарадњу са Србијом која је, како је навео, најмоћнија држава региона. Та сарадња заснована је и на традицији и на прагматизму, рекао је амбасадор и додао да то показује и редовност састанака, не само на највишем државном врху, већ и у свакој другој области.

Што се тиче састанка Владимира Путина са шефовима држава, Александар Вучић је на првом мјесту у Европи, рекао је БоцанХраченко и додао је да је то могуће када у односима постоји суштина и подршка укључујући и ону по питању КиМ.

Уважавамо преговарачки процес Србије са ЕУ и поштујемо став Србије који се ослања на националне интересе, рекао је БоцанХраченко.

Амбасадор је оцијенио и да ЕУ није иста као прије 10 година или када је прављена политика проширења на Западни Балкан и да као таква не може бити рјешење за све проблеме.

„Не вјерујем из субјективних разлога да процес проширења ЕУ може да се креће једнако брзо као прије, а и из објективних разлога који се налазе ван региона Западног Балкана“ рекао је он.

Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти међу којима су они на којима раде Гапсромњефт и Руске државне жељезнице. Апострофирао је и Турски ток који ће у Србији бити завршен наредне године. Додао је да не разумије критике да се кроз гас и нафту јача зависност од Русије.

„Свака дјелатност Русије се потпуно уклапа у појмове интеграције и сматрамо да је значај свих тих пројекта важан и за Европу,“ рекао је амбасадор РФ.

Боцан-Харченко је поновио да је став Русије о НАТО познат: да је ширење Алијансе штетно, поготово када се то дешава под спољним притиском без обзира на национални интерес.

– За земљу је најбоља војно-политичка неутралност, рекао је амбасадор и додао да свака земља има право да купи наоружање од Русије ако је она способна да понуди нешто најбоље и најсавременије, уз прихватљиву цијену.

Амбасадор РФ је оцијенио да је афера „руски шпијун”, што се тиче Београда и Москве – „иза нас”.

Одговарајући на питања новинара, рекао је: „Не бих желио да понављамо читаву причу која је иза нас”.

Додао је да је о томе већ доста речено и да онај кога то интересује може да погледа изјаве и предсједника Србије и његове, као и портпаролке Министарства иностраних послова РФ Марије Захарове.

Истакао је да су односи двије земље, након прошлонедјељног, 17. сусрета двојице предсједника, Александра Вучића и Владимира Путина, у Сочију, добили нови подстицај и да ће сарадња бити још интензивнија.

http://fakti.org/mid/bocan-harcenko-srbija-ima-najoptimalniju-spoljnu-politiku-na-balkanu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар