RS i matica

Bocan-Harčenko: Srbija je najmoćnija država u regionu, a ima i najoptimalniju spoljnu politiku

U INSTITUTU ZA MEĐUNARODNU POLITIKU I PRIVREDU GOVORIO NA SKUPU „BALKANSKA POLITIKA RUSIJE“
  • Rusija želi saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana, ali ima najbolju saradnju sa Srbijom koja je najmoćnija država regiona. Ta saradnja zasnovana je i na tradiciji i na pragmatizmu. Na to ukazuje i redovnost sastanaka, ne samo na najvišem državnom nivou, već i u svakoj drugoj oblasti. Što se tiče sastanka Vladimira Putina sa šefovima država, Aleksandar Vučić je na prvom mjestu u Evropi
  • Balkan je veoma važan region za Evropu i globalno gledano. I privredno, ekonomski, energetski i kulturno i humanitarno, rekao je BocanHračenko i naveo da će Balkan kao infrastrukturna raskrsnica postati još važniji
  • Ambasador RF ocijenio da je afera „ruski špijun”, što se tiče Beograda i Moskve – „iza nas”

„VIDLJIVO je i očigledno da Srbija ima politiku koju smatramo najboljom na Zapadnom Balkanu zahvaljujući ravnoteži i balansiranoj saradnji sa Zapadom, Evropom i Rusijom“ rekao je Bocan-Harčenko u beogradskom Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Govorio je na skupu „Balkanska politika Srbije“ kojem se prisustvovalo i više ambasadora i diplomatskih predstavnika drugih zemalja.

Dodao je da Rusija smatra da je politika kakvu vodi Srbija najbolja opcija i za region Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu je naglasio da evrointegracije i članstvo Srbije i drugih balkanskih zemalja u EU nisu nikakva smetnja za Moskvu i prepreka za saradnju.

U anastavku je ocijenio da politika Rusije na Balkanu nikada nije bila aktivnija.

Balkan je veoma važan region za Evropu i globalno gledano. I privredno, ekonomski, energetski i kulturno i humanitarno, rekao je BocanHračenko i kao značajno naveo to što će Balkan kao infrastrukturna raskrsnica postati još važnije mjesto.

Rusija želi saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana, ali ima najbolju saradnju sa Srbijom koja je, kako je naveo, najmoćnija država regiona. Ta saradnja zasnovana je i na tradiciji i na pragmatizmu, rekao je ambasador i dodao da to pokazuje i redovnost sastanaka, ne samo na najvišem državnom vrhu, već i u svakoj drugoj oblasti.

Što se tiče sastanka Vladimira Putina sa šefovima država, Aleksandar Vučić je na prvom mjestu u Evropi, rekao je BocanHračenko i dodao je da je to moguće kada u odnosima postoji suština i podrška uključujući i onu po pitanju KiM.

Uvažavamo pregovarački proces Srbije sa EU i poštujemo stav Srbije koji se oslanja na nacionalne interese, rekao je BocanHračenko.

Ambasador je ocijenio i da EU nije ista kao prije 10 godina ili kada je pravljena politika proširenja na Zapadni Balkan i da kao takva ne može biti rješenje za sve probleme.

„Ne vjerujem iz subjektivnih razloga da proces proširenja EU može da se kreće jednako brzo kao prije, a i iz objektivnih razloga koji se nalaze van regiona Zapadnog Balkana“ rekao je on.

On je rekao i da se na Balkanu realizuju ruski projekti među kojima su oni na kojima rade Gapsromnjeft i Ruske državne željeznice. Apostrofirao je i Turski tok koji će u Srbiji biti završen naredne godine. Dodao je da ne razumije kritike da se kroz gas i naftu jača zavisnost od Rusije.

„Svaka djelatnost Rusije se potpuno uklapa u pojmove integracije i smatramo da je značaj svih tih projekta važan i za Evropu,“ rekao je ambasador RF.

Bocan-Harčenko je ponovio da je stav Rusije o NATO poznat: da je širenje Alijanse štetno, pogotovo kada se to dešava pod spoljnim pritiskom bez obzira na nacionalni interes.

– Za zemlju je najbolja vojno-politička neutralnost, rekao je ambasador i dodao da svaka zemlja ima pravo da kupi naoružanje od Rusije ako je ona sposobna da ponudi nešto najbolje i najsavremenije, uz prihvatljivu cijenu.

Ambasador RF je ocijenio da je afera „ruski špijun”, što se tiče Beograda i Moskve – „iza nas”.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je: „Ne bih želio da ponavljamo čitavu priču koja je iza nas”.

Dodao je da je o tome već dosta rečeno i da onaj koga to interesuje može da pogleda izjave i predsjednika Srbije i njegove, kao i portparolke Ministarstva inostranih poslova RF Marije Zaharove.

Istakao je da su odnosi dvije zemlje, nakon prošlonedjeljnog, 17. susreta dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju, dobili novi podsticaj i da će saradnja biti još intenzivnija.

http://fakti.org/mid/bocan-harcenko-srbija-ima-najoptimalniju-spoljnu-politiku-na-balkanu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar