РС и матица

Борисов: Ракетно-топовски систем „Панцир“ је тема разговора Русије и Србије

„СРБИЈА СА 30.000 ВОЈНИКА ИМА КОД НАС ПАКЕТ ПОРУЏБИНА ОД 600 МИЛИОНА ДОЛАРА“

Јуриј Борисов

  • Цијена једног система „Панцир“ износи 13 до 15 милиона долара. Међутим, Србија га набавља под најповољнијим условима

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Русије Јуриј Борисов потврдио је да је руски ракетни систем противваздушне одбране (ПВО) „Панцир“ тема разговора Русије и Србије, те да је чињеница да Војска Србије са 30.000 војника има пакет поруџбина већи од 600 милиона долара.

„Полазећи од бројности армије, такав пакет поруџбина нема ниједна земља“, рекао је Борисов за „Спутњик“, одговарајући на питање да ли је о том противваздушном систему било ријечи током посјете руског премијера Дмитрија Медведева Београду.

Набавка моћног ПВО система и другог наоружања из Руске Федерације за потребе оружаних снага Србије већ дуго је главна тема медија и стручне јавности, а у центру пажње налази се ракетни ПВО систем „Панцир С“ чија је куповина, како „Спутњик“ пише, већ договорена, а новац обезбијеђен.

Србија је од Русије већ купила четири нова јуришно-десантна хеликоптера МИ-35М и три транспортна хеликоптера МИ-17, а Москва је Београду поклонила шест авиона МИГ29, 30 тенкова Т-72С и 30 борбених оклопних возила БРДМ 2.

Дио технике је већ допремљен у Србију, а чекају се испоруке хеликоптера М-35М и тенкова.

Званичне потврде о куповини „Панцира“ са српске стране још нема, мада је предсједник Србије Александар Вучић недавно у интервјуу за „Спутњик“ наговијестио да је купљено „нешто озбиљно“ што ће знатно ојачати борбену готовост Србије и њену оперативну функционалност.

Ријеч је о систему који је руски предсједник Владимир Путин прије годину и по дана препоручио предсједнику Србије током војне параде на Црвеном тргу.

„Панцир“ су већ набавиле многе земље, попут Сирије, Алжира, Ирака, Јордана, Уједињених Арапских Емирата и Бразила, а руски медији наводе да цијена једног система износи 13 до 15 милиона долара. Међутим, Србија га набавља под најповољнијим условима.

Уколико „панциром“ наоружа своје ПВО јединице, Србија ће бити једина у овом дијелу Европе која посједује тај тип руског наоружања.

„Панцир С1″, који укључује противавионске ракете и топове, створен је како би се пружила директна подршка трупама на терену, али и противавионским системима великог домета као што су „С-300″ и „С-400″.

Ријеч је о моћном систему за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летјелица.

Руска армија је „панцире“ распоредила у Сирији, гдје су се одлично показали, одбијајући неколико масовних напада беспилотних летјелица на руску базу Хмејмим.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар