РС и матица

Брнабић: Инцко је донео лошу политичку одлуку – непромишљену и неодговорну

„ЊЕГОВ ПОТЕЗ ЋЕ ЈОШ ВИШЕ УДАЉИТИ САРАЈЕВО И ФБиХ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

  • „Неодговорно је наметати законе без договора са конститутивним народима… Инцко је ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети БиХ

ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић рекла је да је лоша вијест одлука одлазећег високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану „негирања геноцида“ и оцијенила да ће то још више удаљити Сарајево и ФБиХ од Републике Српске и ставова Српске и да је та одлука понижење за све који живе у БиХ.

– Мислим да је то лоша политичка одлука. Непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција – нагласила је Брнабићева.

Она је рекла да одлука Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, само додатно компликује ситуацију у БиХ.

Брнабићева је оцијенила да ће том одлуком Инцко изложити све људе у Републици Српској и званичнике Српске још већем притиску.

– Он је ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети БиХ – рекла је премијер Србије за Танјуг.

Она је рекла да ће та одлука направити велики проблем.

– Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе а да нисте разговарали са конститутивним народима – рекла је Брнабићева.

С друге стране, додала је Брнабићева, Србији се спочитава ако изврши измјену једног члана закона без јавне расправе, а у БиХ је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Она је рекла да то грађани БиХ нису заслужили, и да то није и не смије бити демократска норма.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар