РС и матица

Брнабић: Како је немачка компанија RWE добила дозволу за „Бук Бијелу“, а Србија не може?!

„У БиХ НИЈЕ БИЛА СПОРНА НИ ЈЕДНА ОД 280 КОНЦЕСИЈА, САМО СЕ ОВА СА СРБИЈОМ ОСПОРАВА“
  • Подсјетила да је за „Бук Бијелу“ 2012. године била потписана концесија и уговор са њемачким инвеститором RWE, једном од највећих њемачких енергетских компанија, за исту хидроелектрану. Па нагласила: „Погодите колико је тада било жалби Уставном суду. Нула. Тако да не видим која је разлика између 2012. године и немачког инвеститора, и 2021. године и инвестиције српске енергетске компаније ЕПС!“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да не види ниједан рационалан разлог за противљење власти Босне и Херцеговине изградњи хидроелектране „Бук Бијела“ на Дрини, уз питање како то да раније концесије, које су давали ентитети или кантони, нису биле проблем, али ова сада јесте.

Јасно ми је на политичком нивоу, али на рационалном нивоу ми није јасно противљење изградњи хидроелектране ‘Бук Бијела'“, рекла је Брнабић замољена да прокоментарише противљење Бошњака том пројекту.

Она је подсјетила да је, и у Источном Сарајеву прије пар дана на исто питање, рекла да је у посљедњих 20 година у БиХ издато 280 концесција, а све су их издали или ентитети, или кантони.

Ни у једној од тих 280 није постојао проблем. Ако би ово сада био проблем, морали бисмо да видимо што није било проблема у осталих 280 концесија“, рекла је Брнабић.

Додала је и да је 2012. године била потписана концесија и уговор са њемачким инвеститором RWE, једном од највећих њемачких енергетских компанија, за исту хидроелектрану.

Погодите колико је тада било жалби Уставном суду. Нула. Тако да не видим која је разлика између 2012. године и немачког инвеститора, и 2021. године и инвестиције српске енергетске компаније ЕПС“, рекла је Брнабић.

Поновила је да не може да нађе ниједан рационалан разлог за то што је било шта покренуто пред Уставним судом БиХ.

Брнабић је истакла и да Србија наступа као страни директни инвеститор у БиХ, у овом случају у Републици Српској, да су урађене све анализе, правне и финансијске, и да је одлучено да се инвестира у најбољој вјери.

То су радили и неки пре нас, нису се суочили са тужбама. Ако било шта Уставни суд одлучи, а каже да Република Српска није смела да изда ту концесију, то ће бити огроман правни проблем за све остале инвеститоре који су добијали концесије ентитета или кантона у протеклом периоду“, рекла је Брнабић.

Апел младима да се вакцинишу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да није задовољна вакцинацијом младих у Србији и апеловала на њих да се вакцинишу. Она је такође истакла и да, уколико до средине јуна не буде 50 одсто вакцинисаних пунољетних грађана, Србија неће моћи да отвара све за нормалан живот.

Најискреније, нисам задовољна вакцинацијом младих. Морамо да будемо много одговорнији и да млади разумеју да имају много шта да изгубе, односно да имају шта да добију од тога колико се брзо вакцинишу“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

„Што се брже буду вакцинисали, млади ће пре моћи да се врате својим нормалним обавезама, нормалном животу, дружењима, журкама, фестивалима. Ако немамо до средине јуна више од 50 одсто пунолетних грађана вакцинисано, нећемо моћи да се отварамо за нормалан живот“, рекла је Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар