РС и матица

Брнабић: Камен темељац за ХЕ „Бук бијела“ на Дрини биће положен 17. маја

НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ТРЕРБА ДА ПОЧНЕ ГРАДЊА АЕРОДРОМА КОД ТРЕБИЊА
  • Ана БРНАБИЋ: Крајем јула или у августу требало би да буде отворен мост „Братољуб“ између Љубовије и Братунца. Ми смо тај мост завршили са наше стране још 2017. године. Чекало се отварање граничног прелаза
  • Открила је да је са Александром Вучићем навела и да је са Вучићем разговарала о изградњи научно-технолошког парка у Сарајеву и додала: „Добро нам иде, то није пало с неба, резултат је храброг рада и не смемо да станемо. Једина наша порука је мир, који је потребан читавом Балкану“

ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић најавила је да ће 17. маја бити положен камен темељац за хидроелектрану „Бук бијела“ на Дрини, као и да ће тог дана бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Бањалуци.

Брнабић је рекла и да би сљедеће године требало да почне градња аеродрома у Требињу, а да је Србија издвојила значајна средства за експропријацију земљишта.

Она је то рекла у парламенту на питање посланика СНС Милимира Вујадиновића када ће почети радови на изградњи тог аеродрома, говорећи о помоћи и сарадњи са Републиком Српском.

Брнабић је, такође, навела да би крајем јула или у августу требало да буде отворен мост „Братољуб“ између Љубовије и Братунца.

„Искрено се надам да ћемо коначно крајем јула или у августу отворити тај мост, који смо ми завршили са наше стране 2017. године. Чекало се отварање граничног прелаза. Тај мост ће много значити за људе са обе стране моста“, рекла је Брнабић.

Она је најавила и да ће 17. маја бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске.

„Правили смо паузу преко годину дана због короне, а сада када се ситуација стабилизовала, 17. маја идемо у Бањалуку, на заједничку седницу, да покренемо динамику око бројних пројеката“, рекла је Брнабић.

За хидроелектрану „Бук бијела“ је рекла да је „стратешки пројекат до којег нам је много стало“.

„Издвојили смо значајна средства за експропријацију. Аеродром биће у власништву Србије“, рекла је Брнабић и додала да је важан и пројекат аутоматизоване противградне заштите.

Једна од тема заједничке сједнице влада биће и отварање пограничких индустријских зона.

Подсјетила је да Србија подржава и четири општине Дубицу, Костајницу, Дрвар и Невесиње.

„Много је урађено и поносна сам што сам била премијерка када је на иницијативу Александра Вучића и Милорада Додика установљен нови празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, у знак сећања на датум пробијања Солунског фронта. Поносим се свиме што смо урадили“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је мир најважнија ствар за нас у овом тренутку и да ништа не сме да компромитује мир, који је портебан за даљи развој и напредак.

„Добро нам иде, то није пало с неба, резултат је храброг рада и не смемо да станемо. Једина наша порука је мир, који је потребан читавом Балкану и наша политика увек следи те наше речи, а то смо могли да видимо и сада када нико у региону није имао вакцине, несебично и солидарно смо деили наше“, рекла је Брнабић.

Она је навела и да је са Вучићем скоро разговарала о изградњи Научно-технолошког парка у Сарајеву, додајући да би волела да такве пројекте радимо и са неким другим народима.

„Волела бих да смо са Приштином, када су уводили таксе од 100 одсто, стављајући етнички предзнак намирницама, могли да разговарамо како да изградимо парк, да дигитализујемо школе, нешто што ће значити другачију будућност. Али, са те стране нисмо имали саговорника“, рекла је Брнабић.

Она је поручила да ће Србија наставити да шири политику мира и сарадње, разумијевања, јер је то једини начин да се иде напријед.

„Србији је у интересу мир, стабилност, дијалог, разумевање и сарадња“, закључила је Брнабић.

Министар инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да су издвојена средства за експропријацију земљишта, са чиме би требало да се крене на јесен, док, како каже, до краја године рачуна на грађевинску дозволу.

Он је навео да је започела и комуникација са представницима БиХ, на централном нивоу, о контроли неба изнад будућег аеродрома Требиње.

„Не жеимо да ми финансирамо аеродром, а да контролу неба има трећа страна, не Србија, не БиХ, него Хрватска. Желимо да подржимо БиХ да контролише небо изнад своје земље. Ако не, онда то може СМАТСА. Отворили смо комплексно питање, које је и политичко и стратешко и планирамо да га решимо у наредних годину дана како бисмо заштитили имовину Србије у РС“, рекао је Момировић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар