РС и матица

Брнабић: Одредићемо се према акту отвореног непријатељства Загреба

„ОДЛУКА ЕУ ЈЕ СВЕ ПРОМЕНИЛА – У ПРАГУ ЋЕ СЕ ВИДЕТИ КАКАВ ЈЕ ВУЧИЋ ПОЛИТИЧАР“
  • Нагласила да Србија преко „Јанафа“ добија 50 одсто нафте, а да је све ово што се дешава експлицитан начин Хрватске да казни Србију јер је затражила правду за убијање српске дјеце и цивила на Петровачкој цести
  • Истакла да је ЕУ јуче урадила Србији све оно што замјера Русији – да је небезбједан снабдјевач, несигуран партнер и да користи енергетику у политичке сврхе

ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић најавила је да ће наредних дана Београд да се одреди према одлуци ЕУ да на иницијативу Хрватске онемогући Србију да преко гасовода „Јанаф“ увози руску нафту, што је срамотан и лицемјеран потез, али и акт отвореног непријатељства Загреба.

Она је нагласила да Србија преко „Јанафа“ добија 50 одсто нафте, а да је све ово што се дешава експлицитан начин Хрватске да казни Србију јер је затражила правду за убијање српске дјеце и цивила на Петровачкој цести.

– Хрватска се јавно похвалила својом великом политичком победом. Због чега су кажњени грађани Србије? Због тога што тражимо да одговарају убице деце. Четворо деце од шест до 13 година, девојка од 21 година и старица од 83 године су брутално убијени. Само тражимо да након 27 година неко одговара – рекла је Брнабићева за Телевизију Хепи.

Она је нагласила да Србија није тражила да сама дијели ту правду, да су то могли да учине и сама Хрватска и БиХ, гдје се злочин десио.

– Након 27 година неко мора да одговара и то је основна европска вредност. Због тога практично нама уводе санкције, по џепу свих наших грађана – рекла је она.

Брнабићева је рекла да су мјесецима премијер Хрватске Андреј Пленковић, а посебно предсједник Зоран Милановић, поручивали да им је „гадно да слушају о убијеној дјеци“ и да ће они да спријече европске интеграције Србије, а притом није било ниједне осуде Брисела.

– Била је само заглушујућа тишина, а сада санкције – рекла је она.

Брнабићева је оцијенила да је ова одлука ЕУ све промијенила и нагласила да ће данас на самиту у Прагу „сви видети какав је политичар председник Србије Александар Вучић и каква ће бити његова порука ЕУ“.

Она је истакла да је ЕУ јуче урадила Србији све оно што замјера Русији – да је небезбједан снабдјевач, несигуран партнер и да користе енергетику у политичке сврхе.

Државе чланице ЕУ изгласале су јуче осми пакет санкција против Русије, који је овај пут усмјерен и на ограничавање цијене нафте коју Русија извози у треће земље изван ЕУ.

На инсистирање Хрватске, на челу са премијером те земље Андрејем Пленковићем, тај пакет обухвата и Србију јер преко „Јанафа“ неће моћи више да увози руску нафту.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар