РС и матица

Брнабић: Поништили смо све акте везане за Рио Тинто, испунили смо све захтеве еколошких протеста

УКИНУТА И ОДЛУКА О ФОРМИРАЊУ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА „ПРОЈЕКАТ ЈАДАР“
  • Предсједник Владе Србије Ана БРНАБИЋ: Ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је!

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић саопштила је да је њен кабинет укинуо уредбу и просторни план подручја посебне намјене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13 фебруара 2020. године.

Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало“, рекла је Брнабић на прес конференцији непосредо послије сједнице владе.

Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли, додала је премијерка.

Укинута је и одлука о образовању радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је“, рекла је Брнабић.

Она је подсјетила да су посљедњих мјесеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом, која је у Србији од 2004. године када је, каже, добила прво рјешење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање.

Брнабић је додала да је 2006. измјењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумијева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. добила рјешење о прављењу бушотина великог пречника.

И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022″, рекла је Брнабић и поновила све захтеве, које је влада данас на седници усвојила.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар