РС и матица

Брнабић: Срамотно је што је у Книну речено да су Срби сами себе протерали из Хрватске

„СРАМОТНО ЈЕ И ШТО ЈЕ РЕЧЕНО ДА ЈЕ БЕОГРАД КРИВ ЗА ЕГЗОДУС И ШТО ЈЕ ВИЂЕН УСТАШКИ ПОЗДРАВ“
  • Поводом изјаве замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара да мора бити успостављена Заједница српских општина рекла: „Та изјава не улива оптимизам. Ескобар каже да мора да се све уради у складу са уставом тзв. Косова, а приштински Уставни суд је већ рекао да договор из Брисела није у складу са тзв. косовским уставом“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је срамотно оно што се чуло на јучерашњој прослави у Книну приликом хрватског обиљежавања Дана побједе и домовинске захвалности.

„Срамотно је што је речено да су Срби сами себе протерали из Хрватске и да је Београд крив за то. Срамотно је и што смо видели усташки поздрав‚ за дом спремни‚ као и усташке симболе, заставу и то су поруке Србима који су тада протерани да за њих тамо нема повратка“, рекла је Брнабић гостујући на РТС-у.

Додала је да се из Европске уније (ЕУ) чује, како је рекла, заглушујућа тишина, и да се ЕУ не осврће на нацистичке поздраве у једној својој чланици.

Навела је да је наше да се сјећамо својих жртава те да се сада ради Меморијални центар „Старо Сајмиште, Музеју жртава геноцида се посвећује већа пажња, имамо и обиљежје жртава Јасеновца, као Обалу јасеновачких жртава.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији у свјетлу недавних догађања у јужној српској покрајини, разговора који се у Бриселу очекују 18. августа и изјаве замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара да мора бити успостављена Заједница српских општина, али у складу да косовским уставом, Брнабић је рекла да та изјава не улива оптимизам.

„Ескобар каже да мора да се све уради у складу са уставом тзв. Косова, а приштински Уставни суд је већ рекао да договор из Брисела није у складу са тзв. косовским уставом“, рекла је премијерка.

Навела је и да не види простор за разговор са Аљбином Куртијем, јер како је рекла, код њега нема воље за разговором.

„Ми очекујемо Заједницу српских општина каква је договорена у Бриселу, то чекамо пуних 10 година“, истакла је она.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар