РС и матица

Брнабић: Вашингтонски споразум је историјски – то ће показати наредне године

ТВРДИ: ДОБИЛИ СМО МНОГО – ОТВОРИЛИ СМО МНОГА ВРАТА ЗА БУДУЋНОСТ
  • Замољена да прокоментарише изјаву Ричарда Гренела да САД нису страна у споразуму Београда и Приштине о нормализацији економских односа, Ана Брнабић рекла да је то дипломатски рјечник и да долазак ДФЦ не може да гарантује Приштина већ само САД: „САД су гарант споразума и страна која је посредовала“
  • Од пројеката, најважнијим назвала „Ауто-пут мира“ који повезује Ниш, Приштину и Тирану са луком Драч. Навела да је тај пројекат важан за нашу земљу, за јужни дио централне Србије и Србе на КиМ, као и да тај пројекат Београд „гура“ у оквиру Берлинског процеса. Открила да ће до краја првог квартала 2021. почети радови од Ниша до Плочника

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић каже да је потписивање споразума о економским односима Београда и Приштине у Вашингтону историјски и да ће се његова важност тек схватити у наредним годинама, јер је добар и за Београд и за Приштину.

Брнабић је за ТВ Прва рекла да тај споразум, ако буде имплементиран, гарантује бољу будућност, бољу комуникацију, много безбједнији и стабилнији регион, више радних мјеста, боље плате, сигурнију будућност за младе људе на Балкану.

„Мислим да смо споразумом добили много, отворили многа врата за будућност. Мислим да је ово нова ера у односима Србије и САД“, навела је премијерка.

Како каже, три тачке су посебно важне у потписаном економском споразуму, а то је да се Приштина прикључи иницијативи „мини-Шенгена“, коју је покренуо предсједник Александар Вучић, затим појединачни пројекти и отварање канцеларије у Београду Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

Од појединачних пројеката, она је навела да су посебно важни пројекти везани за путну и жељезничку инфраструктуру који повезују читав регион.

Један од тих пројеката је „Ауто-пут мира“ који повезује Ниш, Приштину и Тирану са луком Драч.

Брнабић наводи да је тај пројекат важан за нашу земљу, за јужни дио централне Србије и Србе на КиМ, као и да тај пројекат Београд „гура“ у оквиру Берлинског процеса. Открила је да ће до краја првог квартала 2021. почети радови од Ниша до Плочника.

Други важан пројекат који истиче је желкезничка инфраструктура која иде преко Косова Поља до Мердара.

„Трећа велика ствар је отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду. То је јак сигнал за све америчке и европске инвеститоре. То значи и веће финансирање од стране америчке владе за микро, мала и средња предузећа“, навела је премијерка.

Наглашава да је споразум у Вашингтону велика економска побједа Србије и да је добар и за Београд и за Приштину.

„Заиста мислим да је ово добро и за Приштину, видела сам као да су били у дилеми да ли да потпишу. Ми желимо помирење у интересу свих грађана“, нагласила је она.

Наводи да је тачка 10 била изненађење за делегацију из Београда и да је то била „црвена линија“ преко које се није могло ићи.

„Велика захвалност администрацији у Вашингтону што су то повукли и наставили преговоре. Србија је земља коју Вашингтон чује и Трампова администрација је променила однос према Србији. Они нас данас не само да слушају већ чују и уважавају шта кажемо“, нагласила је предсједница Владе.

Замољена да прокоментарише изјаву Ричарда Гренела да САД није страна у споразуму Београда и Приштине о нормализацији економских односа, Брнабић је рекла да је то дипломатски рјечник и да долазак ДФЦ не може да гарантује Приштина већ само САД.

„САД су гарант споразума и страна која је посредовала“, закључила је премијерка Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар