РС и матица

Брнабић: Завршићемо вакцинацију до маја-јуна – међу првима у Европи

„ВАКЦИНЕ ЋЕ БИТИ ДОВОЉНО ЗА СВЕ – ГРАЂАНИ ЋЕ МОЋИ ДА БИРТАЈУ ИЗМЕЂУ ФАЈЗЕРОВЕ, СПУТЊИКА V И КИНЕСКЕ“

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

  • Најавила да ће Кризни штаб засједати сутра у преподневним часовима, и да ће се расправљати о мјерама за улазак у земљу, о школама и мјерама за привреду: „До краја јануара имаћемо 2 милиона вакцина, у фебруару ћемо добити још до милион и по… Сутра ћемо усвојити нове мере или донети одлуку о продужењу важећих“
  • Одговарајући на питања новинара, рекла да су се појавила већ два предсједничка кандидата Мариника Тепић и Владика Григорије и да је увјерена да ће неко од њих двоје побједити на предсједничким изборима

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је да је до синоћ до 20 часова вакцинисано 9.300 грађана Србије и додала да још 18.525 додатних доза Фајзерове вакцине стиже сутра у Србију и да ће вакцина бити за све.

Она је најавила да ће Кризни штаб засједати сутра у преподневним часовима, и да ће се расправљати о мјерама за улазак у земљу, о школама и мјерама за привреду.

Сутра ћемо усвојити нове мере или донети одлуку о продужењу акутелних мера“, рекла је Брнабић после присуства вакцинацији медицинских радника на Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“.

Када је ријеч о вакцинацији, она је данас подсјетила да су у првом кораку вакцинисани људи у геронатолошким центрима и здравствени радници, а демантовала је да су међу првима вакцинисани људи из тужилаштва

Државни секретар у Министарству зравља Мирсад Ђерлек рекао је да најкасније до сутра у подне очекује да се премаши план да 11.500 до 12.000 грађана Србије да буде вакцинисано до овог тренутка.

Он је данас рекао да је велики одзив здравствених радника за вакцинацију и да ће бити повећан број вакциналних пунктова.

Ђерлек је рекао да иако кажу да у апотекама нема неких антикоагуланата, ниједан пацијент неће остати без таквог лијека.

Одговарајући на питања новинара, премијерка је рекла да су се појавила већ два предсједничка кандидата Мариника Тепић и Владика Григорије и да је увјерена да ће неко од њих двоје побједити на предсједничким изборима.

Навела је да до избора има још 15 мјесеци и да до тада њену владу чека пуно посла, прије свега на изградњи путева и завршетку реконструкције клиничких центара.

Грађани ће бирати вакцину, од сутра пријава преко портала еУправа

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да од сутра почиње пријава на систем преко портала еУправа, где ће сви грађани моћи да искажу жељу да се вакцинишу и којом вакцином.

Брнабић је рекла да ће у пројекат бити укључена и Канцеларија за информационе технологије, а најавила је и да ће грађани моћи да се пријаве да приме вакцину и путем телефона од четвртка.

Она је објаснила и да ће у систему бити забиљежене жеље грађана којом вакцином желе да буду имунизовани, а биће понуђен и одговор да „није важно које цепиво је у питању“.

Премијерка је напоменула и да ће вакцина бити довољно за све који буду жељели да се вакцинишу јер Србија има договоре за осам милиона вакцина којима може бити вакцинисано четири милиона грађана, а најавила је и да стиже кинеска вакцина.

„Релевантне институције Кине одобриле су извоз ‘Синофарм’ вакцине за Србију. Стиже нам и 18.525 додатних ‘Фајзер’ вакцина, а очекујемо и 500.000 доза ‘Спутњик V'“, рекла је Брнабић послије присуства вакцинацији медицинских радника на универзитетској дечјој клиници „Тиршова“.

Брнабић је рекла да ће Србија до краја јануара имати два милиона вакцина, различитих произвођача, укључујући и количине које су стигле крајем децембра док се у фебруару очекује још додатних 1,3 до 1,5 милиона доза вакцина.

„Надам се да ћемо до маја, јуна моћи да завршимо вакцинацију. Ако то успемо, бићемо једна од првих земаља која ће то заврштити у Европи“, рекла је Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар