РС и матица

Чавушоглу са Вучићем и Селаковићем: Подршка Дејтону и градњи аутопута Београд-сарајево-Београд

ШЕФ ТУРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У БЕОГРАДУ: АНКАРА ОДЛУЧНА ОДРЖИ НАЈБОЉЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ
  • Мевлут ЧАВУШОГЛУ и Никола СЕЛАКОВИЋ: Србија и Турска су досљедне у поштовању територијалног интегритета БиХ и Дејтонског мировног споразума, а имају велику жељу и спремне су да остваре трилатералу Србије, Турске и БиХ
  • Економско-трговинска размјена Србије и Турске прешла ниво од двије милијарде евра на годишњем нивоу

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић састао се са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом са којим је, како је навео, размотрио најбитнија актуелна геополитичка питања, али и потенцијале за додатно ширење сарадње у области инвестиција, инфраструктуре и енергетике.

Вучић је на Инстаграм налогу „buducnostsrbijeav“ истакао да је имао отворен и пријатељски разговор са Чавушоглуом.

„Сагласили смо се да је у предстојећем периоду потребно интензивирати рад Заједничког комитета за економску сарадњу, чиме би се брже реализовали постојећи планови, али и отвориле бројне нове могућности за пословне људе и компаније из обе земље“, навео је Вучић.

– Србија и Турска су досљедне у поштовању територијалног интегритета БиХ и Дејтонског мировног споразума, а имају велику жељу и спремне су да остваре трилатералу Србије, Турске и БиХ, поручили су након састанка у Београду министри спољних послова Србије и Турске Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу.

Шеф турске дипломатије је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да је важна улога Србије за ситуацију у БиХ, али и стабилност у цијелом региону, као и да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине и да је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом.

Селаковић је навео да је на састанку било ријечи о ситуацији у свијету и региону, сарадњи у региону коју Турска препознаје и у иницијативи „Отворени Балкан“, као и о БиХ.

„Разговарали смо и о ситуацији у БиХ и афирмисали смо наш досљедан став о поштовању територијалног интегритета БиХ, али и поштовању Дејтонског споразума“, рекао је Селаковић.

Он је поновио да су за Србију једино прихватљива рјешења која долазе путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ.

Селаковић је захвалио за подршку коју Турска пружа наставку дијалога Београда и Приштине, те додао да су размијењена мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културне сарадње, али и о регионалним темама за које Србија и Турска дијеле интересовање, пренијели су београдски медији.

Он је рекао да су разговарали о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион и помирење у региону, попут ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, у чијем финансирању ће учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар-Тутин, Тутин-Сјеница.

Два министра су нагласила да су руководства Србије и Турске одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа, док је Селаковић је нагласио да је овај сусрет био прилика да се унаприједе свеобухватни пријатељски односи, којима у највећој мјери замајац даје лични однос два предсједника – Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

Они су указали да су економски односи двије државе на свом врхунцу и да је економско-трговинска размјена прешла ниво од двије милијарде евра на годишњем нивоу.

Говорећи о рату у Украјини, Селаковић и Чавушоглу изразили су посвећеност миру и наду да ће до постизања мира доћи што прије.

Са Чавушоглуом су се одвојено састали и премијер Ана Брнабић и предсједник парламента Србије Ивица Дачић.

Брнабићева је навела да су односи Србије и Турске на највишем нивоу и да је важно да економска сарадња двије земље расте, док је Чавушоглу указао да је Србија кључна земља за стабилност региона и да је Анкара спремна да пружи сву могућу помоћ сарадњи у региону, саопштено је из Владе Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар