РС и матица

Цвијановић: Наш стратешки циљ је – јединство и повезивање са Србијом

ГОВОРИЛА У НОВОМ САДУ НА ЗАТВАРАЊУ ОВОГОДИШЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“
  • Предсједник Српске оцијенила:  Са сваким концертом или представом умјетника, промоцијом планина, бања или привредних потенцијала, као и са сваким сусретом представника збратимљених градова са двије стране ДринеСрбија и Српска све су ближе и све снажније повезане. У томе се, заправо, огледа највећи значај ове манифестације
  • “Неопходан услов за реализацију наших амбициозних планова јесте очување мира, стабилности и подстицајног окружења за раст и развој. Спремни смо да максимално допринесемо том циљу, иако смо свјесни да широм регије постоје и они на чијој се листи приоритета налазе опструкција и ширење мржње

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Новом Саду да је Српска у претходних осам дана представљена у свом најљепшем свјетлу у 11 локалних заједница широм Србије, од Суботице и Новог Сада, преко Београда, Крагујевца и Краљева, па све до Ниша.

“Нови Сад је вечерас у знаку Републике Српске јер у овом прелијепом граду на Дунаву свечано затварамо традиционалну манифестацију Дани Српске у Србији.

Представништво Републике Српске у Србији ове године је девети пут успјешно организовало манифестацију чији је циљ промоција наших привредних, инвестиционих, културних, туристичких и других потенцијала”, нагласила је предсједник Републике Српске у обраћању на свечаном затварању манифестације “Дани Српске у Србији”.

Она је оцијенила да посебно радује чињеница што су сваким концертом или представом умјетника, промоцијом планина, бања или привредних потенцијала, као и сваким сусретом представника збратимљених градова са двије стране Дрине, Србија и Српска све ближе и све снажније повезане.

“У томе се, заправо, огледа највећи значај ове манифестације јер је наш стратешки циљ – јединство и повезивање са Србијом. Важно је и на овом мјесту подсјетити да су сарадња, као и ниво политичког разумијевања између Србије и Српске данас већи него икада у прошлости. На понос наших грађана може да буде оно што смо заједнички реализовали у претходних неколико година, а биће свакако и оно што ћемо у наредном периоду урадити”, навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да ту превасходно мисли на реализацију заједничког енергетског мегапројекта “Бук Бијела”, као и на изградњу требињског аеродрома и ауто-пута Бањалука-Београд, који ће бити жила куцавица инфраструктурне интеграције.

“Неопходан услов за реализацију наших амбициозних планова јесте очување мира, стабилности и подстицајног окружења за раст и развој. Спремни смо да максимално допринесемо том циљу, иако смо свјесни да широм регије постоје и они на чијој се листи приоритета налазе опструкција и ширење мржње, умјесто мира, стабилности и сарадње. Без обзира на деструктивно окружење, ми имамо свој пут са којег нећемо скренути. Наставићемо да заједнички обиљежавамо значајне датуме из прошлости и повезујемо се инфраструктурно и на сваки други начин”, истакла је Цвијановићева.

Она је указала да је много изазова пред Српском и Србијом и да је због тога важно да остану снажне, јединствене и окупљене око својих националних интереса.

“Због тога поздрављам сваку иницијативу која нас приближава и уједињује, а једна од најзначајнијих је свакако ова традиционална манифестација, коју вечерас свечано затварамо у срцу Новог Сада”, нагласила је предсједник Републике Српске.

Она је захвалила Представништву Републике Српске у Србији, као и свима другима који су допринијели томе да овогодишњи “Дани Српске у Србији” буду успјешно организовани.

“Посебна захвалност Србији, која нам је и ове године широм отворила своја врата и тиме омогућила да своје потенцијале представимо у најљепшем свјетлу.

Хвала покрајинским властима и дивној Српској Атини, која нас је вечерас угостила. Живјела Република Српска! Живјела Србија!”, поручила је предсједник Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар