РС и матица

Цвијановић: Српска треба да црпи снагу из заједништва са Србијом

ПОВОДОМ „ДАНА СРПСКЕ У СРБИЈИ“ КОЈИ СУ ОВЕ ГОДИНЕ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ У ФОРМИ ТВ-ЕМИСИЈА
  • „У свакој општини српске је по неки пројекат Србије. Заиста сам срећна због тога. Али, имамо и велике и стратешке пројекте, као што је изградња ауто-пута. Дефинитивно стратешки пројекат Републике Српске јесте повезати Бањалуку и Београд ауто-путем који ће ићи кроз нашу територију. То значи много, јер ће дати и неке нове развојне шансе Републици Српској“
  • Предсједник РС навела да у његовању блиских веза Републике Српске и Србије значајну улогу игра Представништво Српске у Београду, које је мотор многих активности, па указала: „Српска има много потенцијала који могу да се промовишу, почевши од ријека, планина, екстремних спортова, бања које пружају угодан и добар одмор, као и одређену здравствену његу“
  • Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ почела је вечерас приказивањем прве од шест колажних ТВ емисија које ће се бавити институционалном, привредном сарадњом, као и сарадњом у науци, информационим технологијама, те високом образовању

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је срећна што грађани Српске имају ослонац у Србији, као и зато што се Србија радује сваком успјеху Српске, те поручила да треба црпити снагу из заједништва.

„Наша стремљења и подстицај које дајемо једни другима и подршка која ту постоји, нешто је што је неупитно и што представља огромну корист и за нас у Републици Српској“, рекла је Цвијановићева поводом почетка Манифестације „Дани Српске у Србији“, која се ове године одвија путем ТВ емисија.

Она је навела да је много захвална Србији што је показала конкретну димензију те сарадње посљедњих година, те подсјетила да су Влада Србије и предсједник Србије и друге институције учешћем значајно утицали да се бројни важни пројекти реализују у Републици Српској.

Цвијановићева је напоменула да је учињено да Србија буде присутна у свакој општини Републике Српске – изградње школа и вртића, реконструкције домова здравља и других инфраструктурних и комуналних објеката.

„Заиста сам срећна због тога. Али, треба додати и причу у вези са великим стратешким пројектима, као што је изградња ауто-пута. Дефинитивно стратешки пројекат Републике Српске јесте повезати Бањалуку и Београд ауто-путем који ће ићи кроз нашу територију. То значи много, јер ће дати и неке нове развојне шансе Републици Српској“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је, осим тога, важно и политичко разумијевање Републике Српске и Србије.

„Свјесни смо заједничких изазова. Чињеница је да на сваки могући начин треба да користимо сваку прилику да будемо заједно, да покажемо да смо заједно и да из тога црпимо снагу. Рекла бих да из стабилности која постоји у Србији и Република Српска црпи доста своје снаге“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је почетак манифестације „Дани Српске у Србији“ био пун погодак током ових година, јер она много доприноси блискости Србије и Српске.

„Она у суштини више потврђује ту нашу блискост, него што омогућава да откривамо неке нове ствари. Мада, опет, она значи и са аспекта привреде и туризма, али и додатно, јер је то можда начин да о потенцијалима Републике Српске детаљније упознамо становнике Србије – шта могу да ураде, гдје да купе, како и гдје могу да проведу своје вријеме“, рекла је она.

Према њеним ријечима, ова манифестација је допринијела и редовним активностима двије владе, које сарађују и промовишу оно што су заједнички циљеви.

Она је напоменула да се свако из Српске у Србији осјећа као свој на своме, те да и људи из Србије осјећају ту блискост када дођу у Републику Српску.

Цвијановићева је истакла да је ово манифестација која треба да представи укупан амбијент у којем живе Република Српска и Србија, а то је и љубав и слога и разумијевање.

Она је додала да Република Српска има много потенцијала који могу да се промовишу, почевши од ријека, планина, екстремних спортова, бања које пружају угодан и добар одмор, као и одређену здравствену његу.

„Ту су и наша лијепа етно-села и домаћини када је у питању сеоски туризам, а има и много тога када је у питању и вјерски туризам. Све то заједно представља солидну туристичку понуду и добра је прича да се на тај начин промовишемо“, рекла је Цвијановићева.

Напоменула је да Српска преко својих представништава широм свијета настоји да што више промовише оно што јесте и шта може.

„Ми смо били на многим мјестима у прилици да рекламирамо одређене своје производе и направимо блиске везе са пословном заједницом тих земаља у којима функционишу наша представништва“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да у његовању блиских веза Републике Српске и Србије значајну улогу игра Представништво Српске у Београду, које је мотор многих активности.

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ почела је вечерас приказивањем прве од шест колажних ТВ емисија које ће се бавити институционалном, привредном сарадњом, као и сарадњом у науци, информационим технологијама, те високом образовању.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар