РС и матица

Цвијановић у Орашцу: И данас су за Србе централне вриједности – слобода и држава

„САЧУВАЋЕМО СВОЈЕ ТЕКОВИНЕ ШТО НЕЋЕ БИТИ ЛАКО У СВИЈЕТУ ИСКРИВЉЕНИХ ИСТИНА И ДУПЛИХ АРШИНА“
  • „Сваки пут је борба за слободу била борба за живот, за опстанак, за свој комад земље и неба, за могућност да се развијамо и да стварамо као своји на своме, не чувајући слободу само за себе, него је дијелећи и са другим народима. Али и поред тога, нажалост, и данас постоје они који жртве српског народа и његовог страдања за цивилизацијске вриједности покушавају умањити и оскрнавити, па чак и гурнути у блато“
  • „Данашња Србија је доказ – нагласила је Цвијановић – да су све препреке прошлости успјешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац и са оним изазовима које носи будуће вријеме“
  • „Данашња Србија, као лидер у региону, служи на понос и част и нама који живимо у Републици Српској јер и ми знамо да без Републике Српске ни за нас нема слободе, али знамо и то да је наша свакодневна борба за Републику Српску увелико олакшана захваљујући подршци коју добијамо из Србије“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Дан државности Републике Србије увијек изнова подсјећа на важност двије ствари које гарантују постојање, трајање и развој – а то су слобода и држава.

У обраћању на свечаној државној церемонији обиљежавања Дана државности Србије – Сретења у Орашцу, предсједник Српске је нагласила да је управо и српска национална револуција, која је на овом мјесту започела 15. фебруара 1804. године, представљала тежњу за остварењем те двије основне вриједности, које су и данас дубоко уткане у српско национално, политичко и културно биће.

Честитајући руководству и грађанима Републике Србије Дан државности, у име грађана Републике Српске и у своје име, Цвијановићева је навела је слобода претпоставка за живот како сваког човјека, тако и сваке нације и за њу се током историје много пута платила највиша цијена мјерена тешким страдањем – огромним људским жртвама и материјалним разарањима.

„И сваки пут борба за слободу била је борба за живот, за опстанак, за свој комад земље и неба, за могућност да се развијамо и да стварамо као своји на своме, не чувајући слободу само за себе, него је дијелећи и са другим народима. Али и поред тога, нажалост, и данас постоје они који жртве српског народа и његовог страдања за цивилизацијске вриједности покушавају умањити и оскрнавити, па чак и гурнути у блато“, рекла је предсједник Српске.

Наводећи да је држава, уз слободу, друга вриједност, Цвијановићева је подсјетила да је на данашњи дан прије 186 година Србија добила свој први устав и тиме у политичком и уставноправном смислу започела пут ка изградњи модерне државности.

Она је нагласила да је тај пут био трновит, препун различитих проблема и изазова, али да је данашња Србија доказ да су све препреке прошлости успјешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац и са оним изазовима које носи будуће вријеме.

„Зато данашња Србија, као лидер у региону, служи на понос и част и нама који живимо у Републици Српској јер и ми знамо да без Републике Српске ни за нас нема слободе, али знамо и то да је наша свакодневна борба за Републику Српску увелико олакшана захваљујући подршци коју добијамо из Србије.

Наша дужност је да упорно и неуморно чувамо и сачувамо све оно што нас окупља и да поштујмо оно што су претходне генерације урадиле за нас, стављајући нам у обавезу да и ми градимо претпоставке за стабилну будућност нових генерација“, истакла је предсједник Републике Српске.

Она је додала да нису наивни и знају да у данашњем свијету искривљених истина и двоструких аршина, то неће бити једноставан задатак, али ни досадашња историја није пред њих стављала мала и једностаавна искушења, па су их успијевали савладати.

Честитам вам Дан државности уз жељу за даљи напредак Србије и да свако наше наредно окупљање буде знак нашег још чвршћег јединства и заједништва. Живјела Република Српска! Живјела Република Србија!“, поручила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Брнабићева и Цвијановићева положиле вијенце на споменик Карађорђу

Премијер Србије Ана Брнабић и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић положиле су вијенце у Орашцу код споменика вожду Карађорђу, у оквиру свечане државне церемоније обиљежавања Дана државности.

Полагању вијенаца и интонирању химне Србије претходио је парастос за покој душе устаника у Првом српском устанку на челу са вождом Карађорђем који је служио владика шумадијски Јован.

Свечаности присуствују и чланови Владе Србије, као и премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Свечаност се одржава у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије, која су се десила на Сретење, 15. фебруара – Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар