РС и матица

Дачић: Албанци живе у прошлости – више нису на власти они којима су дизали споменике

ПОРУЧИО ТАЧИЈУ И ХАРАДИНАЈУ ДА НИСУ У ПРИЛИЦИ ДА ПРИЈЕТЕ БИЛО КОМЕ, ПОГОТОВО НЕ СРБИМА
  • „Они нису свесни у ком свету данас живе и да је Трамп онај који диктира промене у свету. ЕУ и САД су у непријатељским односима, јер кад неко води трговински рат он је непријатељски”
  • „Каква може да буде европска перспектива Косова? Највише што могу да добију је визна либерализација, јер су им то обећали”
  • „Што се тиче ЕУ, не чух да су се огласили (поводом хапшења петорице Срба код Гњилана). Глувонемост је тешка болест. Они живе у неком свом свету, а решења за Косово неће бити без учешћа Русије и САД”

ПРИШТИНА би требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије, јер Албанци на Косову и Метохији нису више у прилици да пријете било коме, посебно не Србима, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је, гостујући на РТС, рекао да јучерашње хапшење петорице Срба на Косову представља непријатељски акт, који не доприноси стварању позитивне атмосфере за дијалог.

„Корак напред, назад два је једна фраза за односе са Приштином, а мање је корака напред, а више корака уназад. Кад кажем корак унапред, мислим на састанак у Бриселу где ме је председник Вучић позвао да и ја учествујем. Закључак тог састанка био је да се створи атмосфера за дијалог, али ови потези су непријатељски акти и не стварају позитивну атмосферу за дијалог”, напомиње Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да током дана иде на пут, али је одбио да пружи детаље.

„Данас идем на пут, а нећу рећи где. Нек` Пацоли размишља”, рекао је Дачић.

Он је објаснио да су ухапшени Срби пуштени након што им је из Београда запријећено прекидом дијалог.

„Поставља се питање смисла и докле ће тако бити. Потребно је наћи чвршћи основ за напредак у дијалогу. Ако погледамо шта се дешава у Приштини, видећемо да влада атмосфера хаоса, где једна грана власти или скуп појединаца не зна шта ради неко други. Ово је бојкот дијалога, јер они не желе да дијалог успе и мисле да ће неко на силу да натера Србију да призна једнострано проглашену независност Косова”, каже министар спољних послова Србије.

Албанци, како каже Дачић, живе у прошлости и заборављају да они којима су дизали споменике више нису на власти.

„Ми смо толико конструктивни да то неко тумачи као слабост. Ми смо јака страна јер знамо шта хоћемо. Спремни смо да разговарамо о могућим компромисима”, напомиње шеф дипломатије.

Истиче да ће број земаља које признају Косово ускоро пасти испод 100.

„Каква може да буде европска перспектива Косова? Највише што могу да добију је визна либерализација, јер су им то обећали”, сматра Дачић.

Он каже да пет земаља које нису признале Косово неће дозволити било какав виши степен интеграције Косова.

„Они нису свесни у ком свету данас живе и онај који диктира промене у свету је председник САД Доналд Трамп. ЕУ и САД су у непријатељским односима, јер кад неко води трговински рат он је непријатељски”, напомиње министар Дачић.

Додаје да Србима конкретно, Трамп ништа није крив.

„Што се тиче ЕУ, не чух да су се јуче огласили. Глувонемост је тешка болест. Они живе у неком свом свету, а решења за Косово неће бити без учешћа Русије и САД”, сматра Ивица Дачић.

Он каже да не мисли да ће на састанку Путина и Трампа бити ријечи о Косову.

„Мислим да неће стићи дотле, има других тема о којима ће прво разговарати. Изгледније је да ће односи Русије и САД ићи у правцу попуштања, а не даљег заоштравања. Добро је да све ово постоји сада јер није све у рукама једне земље, ово је почетак и не треба очекивати спектакуларне резултате”, напомиње Дачић.

Истиче да Србија треба да ослушкује шта се дешава и да има информације са свих страна.

„Србија треба да добро анализира и претпостави шта се може десити у међународним односима и треба да настави политику дијалога са свим сусједима. Треба ослушкивати и шта се дешава са ЕУ”, додаје Дачић.

Говорећи о могућем доласку Доналда Трампа ове године у Србију, Дачић каже да то зависи од догађаја на међународној сцени.

„Сигуран сам да ће он у време свог мандата доћи, али се поставља питање да ли треба да дође сада или када се дође до неког решења”, напомиње министар.

Танјуг

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар