РС и матица

Дачић: Апсолутно је штетно да Вучић размишља о оставци или да помишља на тако нешто

„ОВО СУ ДАНИ ОД СУШТИНСКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ВИТАЛНЕ НАЦИОНАЛНЕ И ДРЖАВНЕ ИНТЕРЕСЕ“
  • „Знам да он то размишља да би одбранио Србију, ако нема другог начина. Али неће тиме, можемо само ако смо јединствени и имамо заједнички приступ“
  • „За Србију је немогуће да се поново преговара о ЗСО и Бриселском споразуму. Србија инсистира на хитном формирању ЗСО, то је предуслов да се разговара о неком политичком плану или приједлогу за разрјешење односа Београда и Приштине.Курти жели да то избјегне и да косовско питање ријеши војним осјавањем сјевера покрајине“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да су ово дани од суштинског значаја за виталне националне и државне интересе Србије, када је потребно политичко и државно јединство по питању Косова и Метохије, те истакао да је штетно да предсједник Александар Вучић уопште и помишља на оставку.

Дачић је рекао да је најважније мудро и одлучно наставити дијалог са јасним циљем да Србија буде дио модерног свијета, постане чланица ЕУ и настави са економским развојем, а са друге стране да на најбољи начин заштити своје националне и државне интересе.

– Зато мислим да је апсолутно штетно да уопште Вучић размишља о некој оставци или помишља на тако нешто. Знам да он то размишља да би одбранио Србију, ако нема другог начина. Али неће тиме, можемо само ако смо јединствени и имамо заједнички приступ – рекао је Дачић за Телевизију „Хепи“.

Уочи данашње сједнице Владе Србије о Косову и Метохији, којој ће присуствовати и Вучић, Дачић је истакао да је несумњиво да предсједник Србије има неподијељену подршку државног руководства.

Он је навео да подржава приступ Вучића да се учествује у дијалогу, са јасним резервама према ономе шта није у интересу Србије, те истакао да онај ко каже да треба да се напусте преговори – ради против интереса државе.

– Србија мора да преко дијалога извуче најмању могућу штету и највећу могућу корист. Ми смо за столом, али са јасним ставовима шта је за нас црвена линија. Треба подржати државно руководство да се дијалог са Приштином настави, да се дође до прихватљивог решења, уз поштовање државних и националних интереса – рекао је Дачић.

Он је рекао да сваки напади на предсједника Србије на неки начин слаби позицију Србије у корист њених непријатеља.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Дачић је напоменуо да понуде за Србију никада нису биле добре јер су полазиле од тога да је „Косово самостална и независна држава“ и да је све било са мање или више анестезирања, али никада нису биле онакве да се поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Дачић је поновио да је за Србију немогуће да се поново преговара о ЗСО и Бриселском споразуму, те подсјетио да Србија жели хитно формирање ЗСО, а Приштина жели да то избјегне.

– Србија инсистира на хитном формирању ЗСО, то је предуслов да се разговара о неком политичком плану или приједлогу за разрјешење односа Београда и Приштине – истакао је Дачић, додајући да премијер сампроглашеног Косова Аљбин Курти жели да то избјегне и да косовско питање ријеши војним осјавањем сјевера покрајине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар