Главно РС и матица

Дачић: Нека Хрватска престане да релативизује геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима

ОДРЕАГОВАО НА ИЗЈАВУ ПЕЈЧИНОВИЋ-БУРИЋ ДА СРБИЈА НИЈЕ СПРЕМНА ДА СЕ СУОЧИ СА ПРОШЛОШЋУ

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би „Хрватској било боље да се прво суочи са сопственом прошлошћу и да престане да релативизује геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима почињен током Другог свјетског рата у НДХ, као и да слави прогон Срба у ‘Олуји'“.

„Србија је своје злочинце казнила и наставља да их кажњава“, казао је Дачић за „Вечерње новости“ од сриједе, 12. децембра, одговарајући на изјаву хрватске шефице дипломатије Марије Пејчиновић Бурић, која је казала да је Србија неспремна да се суочи са питањима из прошлости.

Хрватска шефица дипломатије је послије међувладине конференције у Бриселу рекла да „неспремност Србије да се суочи с питањима из прошлости отвара питање рјешавања свих других питања која су или посљедица распада бивше државе или проистичу из домовинског рата“.

„Ми смо изразили велику забринутост да ти процеси не могу ићи како би требало и онолико брзо колико би требало, ако србијанска страна не буде у правом смислу суочена са својом прошлошћу, својом улогом у прошлости и одрицањем, наравно, од идеологије 90-их година“, рекла је хрватска министарка.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар