РС и матица

Дачић: Подгорица жели да што више заоштри односе са Србијом

„ВЕРУЈЕМ ДА БИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СИГУРНО ПОДРЖАЛИ РАЗГРАНИЧЕЊЕ СА КОСОВОМ“
  • Нагласио: „Разграничење није нешто што имамо, то је нешто за шта треба да се боримо. Ми немамо фактичку власт у Приштини, нити они имају фактичку власт на северу Косова… Процене су да међународна заједница и Приштина не желе да дају ни то

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић рекао је да не зна да ли ће здравствене институције Србије одговорити Црној Гори како је дошло до наглог пада броја обољелих од КОВИД-19, који је Подгорица тражила како би отворила границе са Србијом, а да је затварање граница „непотребна политизација већ постојећих проблема“.

Он је за ТВ Прва казао да власти у Подгорици „желе што више да заоштре ситуацију са Србијом“, а да одлука о забрани путовања у Црну Гору „само иде на штету“ грађанима те земље.

Према његовим ријечима, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић не може више да рачуна на гласове Срба и на још један део бирача због тренутне ситуације са православљем, а да би остао на власти „сада мора да окупи антисрпске актере“.

Он је додао да је министар спољних послова Албаније Гент Цакај протекла три дана био у посјети Бујановцу и Прешеву, да је тамошење политичке лидере Албанаца припремао за предстојеће изборе, и да је то Србија дозволила, с обзиром да је посјета била званична и најављена.

„Да ли можете да замислите ситуацију да ја проведем неколико дана у Црној Гори и да водим политичке разговоре са представницима Срба? Ја сада када бих отишао у цркву, у Острог, то би прогласили за политичко мешање. Ту видите тај лицемеран став“, оцијенио је Дачић.

Он је рекао да се очекује да убрзо након избора у Србији настави дијалог Београда и Приштине, а да вјерује да би грађани Србије „сигурно подржали“ предлог о разграничењу са Косовом.

То није нешто што имамо, то је нешто за шта треба да се боримо. Ми немамо фактичку власт у Приштини, нити они имају фактичку власт на северу Косова… Процене су да међународна заједница и Приштина не желе да дају ни то. Ми смо довели до тога да дође до повлачења 18 признања Косова, они сада немају већини у Генералној скупштини Уједињених нација“, рекао је Дачић.

„Подносим оставку ако СПС не понови прошли изборни успех”

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да ће поденијти оставку на мјесто предсједника Социјалистичке партије Србије (СПС) ако странка не увећа број гласова освојених на претходним парламентарним изборима, када је освојила преко 10,9 одсто гласова бирача.

Он је у емисији на ТВ Прва рекао да ће особа која дође на његово мјесто у случају његове евентуалне оставке „сигурно мењати оријентацију и сигурно неће наставити пут“, односно коалицију са владајућом Српском напредном странком (СНС).

„Они који гласају за СПС морају да знају да СНС нема обавезу да СПС узме у владајућу коалицију (која би се формирала након предстојећих избора)“, рекао је Дачић.

Он је у наставку емисије рекао водитељки Марији Савић Стаменић да она жели да каже да „СПС једва чека да СНС падне са власти“, као и да ју је неко „припремао“ за разговор који су водили.

На питање новинарке да ли се он противио Споразуму о стабилизацији и придруживању док је био у владајућој коалицији са Демократском странком, Дачић је рекао да је у емисију дошао да разговара о садашњој ситуацији и „својим успесима„.

Додао је и да су питања која му је поставила, која су се тицала потписивања тог споразума и периода прије 2012. године, када је СПС по први пут формирао власт са СНС-ом, „актуелна“ само предсједнику Србије и лидеру СНС-а Александру Вучићу.

„Хоћете СПС који ће да оде у опозицију? Нема проблема. Хоћете ја сада да причам шта је мени неко обећао па није испунио? А само тако наставите да радите и добићете СПС у опозицији„, казао је Дачић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар