РС и матица

Дачић: Сијарто ми је рекао да Мађарска неће подржати захтеве Косова* за улазак у ЕУ и Савет Европе

„САЗНАЛИ СМО ДА КУРТИ У СВОМ ЛУДИЛУ ЖЕЛИ ДА У ДЕЦЕМБРУ ПОДНЕСЕ ЗАХТЈЕВ ЗА ПРИЈЕМ У ЕУ“
  • Министар спољних послова Србије нагласио да је у Софију дошао да са тим информацијама упозна и бугарског министра спољних послова Николаја Милкова, али да му је најважнији био састанак био са мађарским колегом Петером Сијартом који је, како је рекао, поред Виктора Орбана несумњиво један од највећих пријатеља Србије.
  • Дачић је разговарао и са словачким министром спољних послова, а сутра ће бити у билатералној посјети Грчкој. Још намјерава да контактира румунског, шпанског и кипарског министра спољних послова да се и те земље супротставе Куртијевим намјерама
  • „Бугарска има другачији приступ, признала је независност самопроглашеног Косова. Признаје и Мађарска, али сматра да је за сваку даљу причу неопходно да постоји договор, односно дијалог између Београда и Приштине. Док тог договора нема, Мађарска неће подржавати једностране акције Приштине“

MИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Београд добио информацију да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у децембру поднијети захтјев за пријем у ЕУ, односно за отпочињање процеса да самопроглашено Косово добије статус кандидата.

– Курти у својој еуфорији лудила жели у децембру да поднесе захтјев за пријем у ЕУ, односно за отпочињање тог процеса, да /самопроглашено/ Косово добије статус кандидата. То су озбиљне информације које имамо из ЕУ, да се то планира, и зато смо донијели одлуку да хитно разговарамо за сваки случај са свим земљама које не признају Косово – рекао је Дачић у Софији гдје се одржава састанак министара спољних послова Централно европске иницијативе.

Он је навео да је у Софију дошао да са тим информацијама упозна и бугарског министра спољних послова Николаја Милкова, али је такође истакао да је најважнији састанак данас био са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом који је, како је рекао, поред Виктора Орбана несумњиво један од највећих пријатеља Србије.

Дачић је рекао да је тим поводом разговарао са словачким министром спољних послова, те да ће сутра бити у билатералној посјети Грчкој, а намјерава да контактира румунског, шпанског и кипарског министра спољних послова да се те земље супроставе и да видимо да се, како је рекао, не деси неко негативно изненађење.

– Ми сматрамо да је то немогуће, али зато ми је био важан састанак са Сијартом и могу да пренесем његове веома чврсте ријечи да Мађарска неће подржати ако дође до таквог захтјева за отпочињање процеса придруживања од стране Косова као што неће подржати разматрање приједлога за чланство у Савјету Европе – истакао је Дачић.

Он је додао да је то веома важна информација за Србију, наводећи да је то посљедица добрих односа предсједника Србије Александра Вучића и премијера Виктора Орбана, као и односа двије земље који су партнерски и братски.

– Мислим да је то веома битно јер у ЕУ ниједна одлука не може да се донесе без консензуса. За нас је у овом тренутку битно да се спријече сва могућа изненађења и да то буде неки додатни фактор притиска за нашу земљу – рекао је Дачић.

Он је навео да Бугарска има другачији приступ, подсјетивши да је та земља признала независност самопроглашеног Косова.

– Признаје и Мађарска, али сматрају да је за сваку даљу причу неопходно да постоји договор, односно дијалог између Београда и Приштине. Док тог договора нема, Мађарска неће подржавати једностране акције Приштине – навео је Дачић.

Он је поручио да ће Србија разговарати са свим земљама ЕУ и да је веома важно да сви разумију шта се дешава на КиМ.

– Залажемо се за Бриселски споразум, за разлику од Куртија који не жели да спроводи споразум и зато нисмо задовољни када ЕУ даје саопштења у којима прозива све стране, а никаквог разлога према Србији за то нема, напротив – додао је Дачић.

Дачић је истакао да Бриселски споразум има два дијела, један је формирање ЗСО, а други учешће Срба у институцијама, наводећи да другог неће бити док не буде првог.

– Девет година је заиста дугачак период – поручио је Дачић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар