Главно РС и матица

Дачић: Свако међународно присуство у БиХ мора да поштује Дејтонски споразум

„ШМИТ ДОСАД НЕДОВОЉНО ТРАНСПАРЕНТНО - ВЕОМА ЧВРСТО СТОЈИМО ИЗА СРПСКЕ КАО ЕНТИТЕТА“
  • На страну спекулације да Американци желе да добију свог посредника у преговорима, али ће Русија и Кина као сталне чланице Савјета безбједности на крају морати да се укључе у рјешавање косовског питања

ПРЕДСЈЕДНИК  Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да постављање новог високог представника за БиХ није урађено на довољно транспарентан начин, али да Србија очекује да било које међународно присуство у БиХ мора да поштује Дејтонски споразум.

Да не улазимо сада у то да ли уопште више треба да постоји та функција или не, постојале су различите иницијативе тим поводом, али сигурно је да није на довољно транспарентан начин урађено све оно што се десило”, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија очекује да било које међународно присуство у БиХ мора да поштује равноправност сва три народа и оба ентитета у БиХ.

“Србија ће чврсто стајати иза тога, као што стоји иза територијалног интегритета БиХ, исто тако стојимо веома чврсто иза опстанка Републике Српске као ентитета и опстанка принципа равноправности српског народа и свих других народа у БиХ”, рекао је Дачић за “Спутњик”.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине и спекулација да Американци желе да добију свог посредника, Дачић сматра да ће Русија и Кина као сталне чланице Савјета безбједности на крају морати да се укључе у рјешавање косовског питања.

“Једна константа ће сигурно остати, а то је да ће се и даље вршити притисак на Србију да прихвати једнострано проглашену независност Косова кроз ту формулацију тзв. међусобног признања, што је за нас апсолутно неприхватљиво”, навео је Дачић.

Он је изјавио да Београд са великим нестрпљењем очекује посјету предсједника Руске Федерације Владимира Путина на позив предсједника Србије Александра Вучића, те да се заједнички ради на њеној припреми.

Дачић, који се налази у посјети Москви, рекао је да са саговорницима није разговарао о датуму посјете, нити је то била тема, пренио је „Спутњик“.

„Оно што је сигурно је да се та посета очекује“, рекао је Дачић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар