РС и матица

Дачић: Вучић и Тачи сагласни да постоје неке могућности за долазак до трајног решења

„ПРЕРАНО ЈЕ ДА СЕ ГОВОРИ КАДА БИ МОГАО ДА БУДЕ ОДРЖАН РЕФЕРЕНДУМ О ТРАЈНОМ РЕШЕЊУ ЗА КиМ“
  • „Састанак председника Србије Александра Вучића и Косова Хашима Тачија на неки начин је отворио неку врсту размишљања како ће се доћи и хоће ли се уопште ићи ка неком компромису“
  • Поводом навода у медијима да ће директорка за Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст бити кључни посредник у наредној фази дијалога Београда и Приштине, Дачић је рекао да она већ учествује у преговарачком процесу као дио тима високе представнице Федерике Могерини и да „на неки начин моделира тај дијалог, долази код једних и других, иде у Америку“

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је прерано причати о томе када би могао да буде одржан референдум о трајном рјешењу косовског проблема.

„О томе да ли ће га уопште бити и када ће се десити прерано је разговарати“, казао је Дачић за телевизију Прва и додао да референдум не мора бити везан за неке изборе.

Дачић је рекао да је на посљедњем састанку предсједника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, у Бриселу „нека врста сагласности постигнута да постоје неке могућности за долазак до трајног решења“.

Дачић је рекао и да је састанак предсједника Србије Александра Вучића и Косова Хашима Тачија „на неки начин отворио неку врсту размишљања како ће се доћи и хоће ли се уопште ићи ка неком компромису“.

Поводом навода у медијима да ће директорка за Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст бити кључни посредник у наредној фази дијалога Београда и Приштине, Дачић је рекао да она већ учествује у преговарачком процесу као дио тима високе представнице Федерике Могерини.

Дачић је рекао да Ајнхорст „на неки начин моделира тај дијалог, долази код једних и других, иде у Америку“.

Министар је рекао да је на састанку у недјељу у Бриселу договорено да се двије стране у јавним комуникацијама односе с међусобним уважавањем и да се интензивира комуникација.

Он је рекао да не може да потврди да ће сљедећи састанак Вучића и Тачија бити за две недјеље, али да ће „у јулу састанка свакако бити, а ван тога се одвијају технички разговори“.

Дачић је рекао да досад није било интензивног дијалога јер је Приштина стално тражила изговоре, а да се поставља и питање капацитета Тачија, „може ли он да изнесе то питање у име свих на Косову, јер увек може да има алиби како би он нешто хтео, али други неће“.

„Овде је важно рећи ако желимо трајно решење оно не може да се заснива на жељама Приштине да ће Србија признати њихову једнострану одлуку. Ако мисле да је то компромис нема потребе да настављамо разговоре“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је Србија спремна за компромис и да ће уложити максималне напоре да се дође до трајног рјешења.

Шеф српске дипломатије је рекао да је „највећа препрека трајном решењу одбијање Приштине да схвати нову реалност“ и да су се промијениле околности пошто све више земаља повлачи признање Косова, као да и „америчка администрација не би сада по сваку цену подржала Косово“.

„Ситуација ће на крају крајева за њих бити све тежа, казао је Дачић.

Дачић је рекао да би са принципима трајног рјешења косовског питања требало да буду сагласне и највеће силе, односно САД и Русија.

„ЕУ је та која моделира дијалог, али утицај великих сила, САД с једне стране и Русије с друге је такав да се мора водити рачуна о томе. Било би добро да и једна и друга велика сила буду сагласне са неким принципима решења“, казао је Дачић.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар