РС и матица

Девет деценија достигнућа и поноса Народног позоришта Републике Српске

ОСНОВАНО 18. ОКТОБРА 1930. КАО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ВРБАСКЕ БАНОВИНЕ
  • Директор НП РС Маја ДОДИГ: „Колико год је наш развојни пут био оптерећен проблемима, исто толико је било поноса у протеклих деведесет година. Довољно је да погледамо историју ове куће и да знамо колико је она значајна за овај крај“
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Мисија је остала иста: да ово позориште буде једна од најважнијих установа за васпитање народа и омладине – како је то истицао бан Милосављевић приликом његовог оснивања“

СВЕЧАНА академија поводом девет деценија од оснивања Народног позоришта Републике Српске (НПРС) одржана је вечерас на Великој сцени ове куће уз присуство државног врха Републике Српске, али и многобројних личности из културног и јавног живота.

Академија је започела интонирањем химне Републике Српске, а публици се прва обратила Маја Додиг, директор НПРС.

Додигова је истакла да овај датум није одабран случајно, те да је 23. септембра 1998, указом Владе Републике Српске, ова позоришна кућа добила данашњи назив. Назив се, како је истакла, годинама мијењао, а уз постојећи највише су се задржали називи Народно позориште Врбаске бановине и Народно позориште Босанске Крајине.

„Колико год је наш развојни пут био оптерећен проблемима, исто толико је било поноса у протеклих деведесет година. Довољно је да погледамо историју ове куће и да знамо колико је она значајна за овај крај. Наша обавеза је да крчимо пут према новим генерацијама и да истрајемо“, казала је Додигова истичући да и НПРС у будућности види још јачим и напреднијим.

Публици се обратила и Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, истичући да НПРС већ деведесет година у континуитету врши своју просветитељску мисију.

„Мисија је остала иста, да ово позориште буде једна од најважнијих установа за васпитање народа и омладине како је то истицао бан Милосављевић приликом оснивања позоришта“, рекла је Цвијановићева.

Драмски дио свечане академије режирао је Александар Пејаковић.

Додик: За стогодишњицу НП РС иза себе имати још боље резултате

  • „Позориште прије свега значи љубав. Ово позориште је остварило значајне успјехе и на домаћем и на међународном плану. Привилегија бити са овим људима. Дошао сам да им честитам рођендан“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је мало институција на овим просторима које могу да обиљеже 90 година постојања попут Народног позоришта Републике Српске, које је остварило значајне домете на плану умјетности и културе.

„То су биле важне године за културни и позоришни живот овог краја, Бањалуке, али и Републике Српске од њеног постојања. Ово је наша најважнија позоришна институција“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци прије свечане академије поводом обиљежавања 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске.

Он је нагласио да је привилегија бити данас са људима из те бранше, јер 90 година прегалаштва значи исто толико година упорног рада људи који су овдје радили.

„Позориште прије свега значи љубав. Ово позориште је остварило значајне успјехе и на домаћем и на међународном плану. Дошао сам да им честитам рођендан и вјерујем да ће за стогодишњицу ово позориште бити у прилици да забиљежи још бољи резултат“, истакао је Додик.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Током времена, национални театар више пута је мијењао назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Тада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.