РС и матица

Ђајић: Ако смо годишње трошили два милиона КМ за кисеоник, сада ћемо исти плаћати три милиона КМ

СТАРОМ ДОБЉВЉАЧУ УКЦ ПЛАЋАО 0,8 КМ ЗА КИЛОГРАМ КИСЕОНИКА, А НОВОМ 1,25 КМ
  • Генерални директор УКЦ РС Владо ЂАЈИЋ: Велики проблем може представљати пораст броја пацијената обољелих од ковида 19. Сада их је око 300, а у највећем јеку пандемије их је било и 620. Ако порасте број пацијената до некадашњег нивоабиће немогуће снабдијевање кисеоником

ГЕНЕРАЛНИ директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас у Бањалуци да, уколико се знатно повећа број пацијената којима је потребна терапија кисеоником, неће бити могуће снабдијевање овим лијеком, јер су цијене садашњег добављача далеко веће у односу на претходног.

– Раније смо кисеоник плаћали 0,8 КМ по килограму, а сада 1,25 КМ, што је огромна разлика. Ако смо трошили два милиона КМ за кисеоник годишње, сада ћемо плаћати три милиона КМ за исти кисеоник – рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Велики проблем, тврди Ђајић, може представљати пораст броја пацијената обољелих од ковида 19.

– Сада их је око 300, а у највећем јеку пандемије их је било 620. Ако порасте број пацијената до некадашњег нивоа, биће немогуће снабдијевање кисеоником – истакао је Ђајић.

Према његовим ријечима, свима је јасно да УКЦ, као и све здравствене установе у Републици Српској и БиХ, 40 година користе кисеоник одличног квалитета и да никад нико није отрован као што то појединци желе приказати.

– Јасно је да ми радимо озбиљно, да пацијентима дајемо најбољу терапију, да ова институција ради по свјетским стандардима, што потврђују бројне колеге из иностранства. Ми од тога неће одустати – поручио је Ђајић.

Када је ријеч о снабдијевању кисоником, Ђајић је нагласио да постоје проблеми и да се УКЦ практично мора ослањати на донације.

– У овом тренутку немогуће је ријешити снабдијевање кисеоником на свјетском тржишту, а нарочито овдје у Републици Српској, гдје су административне забране онемогућиле онима који имају инфраструктуру, танкове, цистерне и боце и разрађен систем снабдијевања у Европи, да снабдијевају здравствене установе – појаснио је Ђајић.

Ђајић је навео да је стање компликовано, те да је у сталном контакту са руководством Републике Српске с циљем налажења рјешења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар