РС и матица

Ђурић: Србија има свој јес-пејпер – јес снажном развоју, сарадњи и мостовима у региону

„СРБИЈА ЈЕ ДАНАС У САД ДАЛЕКО ПРИСУТНИЈА НЕГО У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ“
  • Амбасадор Србије у САД Марко ЂУРИЋ: Нон-пејпере остављамо онима који желе да их користе да би покушали да обесмисле сваки легитимни српски интерес
  • „Мени ово са нон-пејперима личи на бацање прашине у очи и скретање теме од тога шта раде приштинске власти, од покушаја стварања велике Албаније и покушаја да се умање права Срба на другим местима у региону
  • Нико не треба да има илузије – нагласио је Ђурић – да је без активног дијалога Србије и САД могуће ријешити озбиљне регионалне проблеме

АМБАСАДОР Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је његова порука саговорницима из међународне заједнице да Србија нема никакве нон-пејпере, али да има свој „јес-пејпер“ – а то је план „Србија 2025“ предсједника Александра Вучића.

Ђурић је објаснио да то подразумијева жељу да се ради на подизању животног стандарда, да се дође до просјечне плате од 900 и пензије од око 500 евра, да се задрже млади у земљи, да Србија буде земља која привлачи највише страних инвестиција, чува пријатељства на Истоку и Западу и држава која је отворена за искрену сарадњу са свима.

То је српски јес-пејпер, то је да сарадњи у региону, да помирењу у региону, али и да снажној и развијеној Србији“, рекао је Ђурић за ТВ Вести.

Према његовим ријечима, нон-пејпере остављамо онима који желе да их користе да би покушали да обесмисле сваки легитимни српски интерес, јер неки су једва дочекали појаву нон-пејпера да покушају да на неки начин омаловаже сваку идеју да би Срби у односима у региону требало да за себе остваре било какву корист.

Мени то личи на бацање прашине у очи и скретање теме од тога шта раде приштинске власти и од покушаја стварања велике Албаније и покушаја да се умање права Срба на другим местима у региону… Ми се не бавимо таквим стварима, ми имамо план за развој наше земље и да у региону стварамо мостове сарадње. Али не треба имати илузија, јер Србија се и данас суочава са разним притисцима, али Србија данас наступа са растућим самопоуздањем“, објаснио је Ђурић.

У САД се, како је додао, нашироко пише о успјесима Србије у вакцинацији и томе како је постала неочекивани фаворит у борби против епидемије ковида и економском опоравку, што је, каже, посљедица добре организације, домаћих дигиталних система за дистрибуцију вакцина и неидеологизоване здравствене политике која нам је омогућила да вакцине набавимо са свих меридијана.

Србија је данас заиста земља која предњачи у позивању на нормализацији односа у региону, на изградњу економије и сарадње и слободу протока људи, капитала, робе и услуга , и Србија је данас по много чему пример успеха. Зато није толико тешко побити аргументе оних који су можда понекад и плаћени лобисти других страна“, рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, Србија је данас, уз подршку Вучића и владе, далеко присутнија у САД него у претходном периоду, и данас интензивно гради инфраструктуру за то да се глас Србије чује добро, далеко и на свим адресама на којима је то релевантно.

„Када говоримо о КиМ, или политици Србије према БиХ и Црној Гори, ја данас са много самопоуздања могу да кажем да једна Србија која има привредни раст, која гради седам аутопутева, има животни интерес, не да осваја и намеће другима своју вољу, него да гради мостове сарадње и повезивања. Ми, Срби, као народ који је бројчано највећи у региону имамо сваки интерес да будемо боље повезани са сународницима и за ту врсту става овде има слуха“, казао је Ђурић.

Како је додао, поједине политичке структуре из региона, које се опиру повезивању и желе да задрже контролу над својим „малим забранима“ на тај начин што их држе изолованима, траже уточиште у аналитичарима и коментаторима из 90-их за које су, каже, навикли да од њих добијају априори подршку.

Када је реч о односу Вашингтона према региону, нисам могао да чујем у излагањима највиших америчких званичника да је реч о једном од првих приоритета њихове спољне политике, али је несумњиво да они остају заинтересовани за то да буду активан учесник у дијалогу Београда и Приштине, дешавањима у БиХ и у многим другим питањима, и ми са њима водимо активан дијалог како бисмо могли да на најбољи могућ начин усагласимо наше интересе и да за наш народ извучемо што је могуће висе“, рекао је Ђурић.

Он је закључио да нико не треба да има илузије да је без активног дијалога Србије и САД могуће ријешити озбиљне регионалне проблеме.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар