РС и матица

Додик: Ако Шмит не буде именован у складу са Анексом 10 – за Српску неће бити легитиман

ИЗЈАВА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПОСЛИЈЕ СУСРЕТА ВРХА РС СА ВРХОМ СРБИЈЕ
  • „Без обзира одакле и ко долазио (за високог представника), сматрамо да мора да буде потврђен релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН. Ако то изостане, он за нас неће имати легитимитет“
  • „Сматрамо да све треба да се врати у токове легалности и да се обезбједи да се релевантном резолуцијом, како то и пише (у Анексу 10) потврди ко је високи представник. Ми, иначе, мислимо да треба затворити канцеларију високог представника и да је за то вријеме је давно прошло, још 2005. године“
  • „Не желимо драматизацију. Ми нисмо антидејтонска страна. Ми нисмо антиуставна страна. Ми тражимо само поштовање међународног права и Устава БиХ који је кршен масовно од стране високих представника и имамо страх да ће се то и даље дешавати – имајући у виду да се на један шпекулативан начин покушава доћи до новог имена“

ДРЖАВНИ и политички врх Републике Српске обавио је консултације са руководством Србије поводом покушаја недејтонског именовања Нијемца Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ.

У разговору су, поред осталих, учествоваали: Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Недељко Чубриловић, Радован Вишковић – са стране Републике Српске, а у име Србије – Александар Вучић, Ана Брнабић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

По завршетку разговора, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, рекао је за јавност:

Упознали смо предсједника Вучића са детаљима, мада он врло добро познаје ситуацију, поготово оно што је повезано са покушајем да се високи представник именује мимо предвиђених процедура Анекса 10 и без резолуције СБУН, што ми сматрамо да је уперено против интереса Српске и српског народа у БиХ.

Сматрамо да све треба да се врати у токове легалности и да се обезбједи да се релевантном резолуцијом, како то и пише (у Анексу 10) потврди ко је високи представник.

Ми мислимо да треба затворити канцеларију високог представника и да је за то вријеме је давно прошло, још 2005. године.

О томе су доношени и закључци, мада је доношењем неких `пет циљева и два услова` то доведено у позицију да канцеларија високог представника никада не буде затворена од стране међународне заједнице.

Ми смо против било какве рехабилитације високог представника, у смислу бонских овлашћења или било каквих покушаја да се креирају нова законодавна рјешења.

Спремни смо да то кажемо и да то одбијемо и да трагамо за нашим политичким јединством у Републици Српској са потпуним разумијевањем и улоге коју Србија има у оквиру Дејтонског споразума. 

Не желимо проблематизацију односа и драматизацију. Ми желимо примјену Устава БиХ.

Ми нисмо антидејтонска страна. Ми нисмо антиуставна страна. Ми тражимо само поштовање међународног права и Устава БиХ који је кршен масовно од стране високих представника и имамо страх да ће се то и даље дешавати – имајући у виду да се на један шпекулативан начин покушава доћи до новог имена.

Без обзира одакле и ко долазио, сматрамо да мора да буде потврђен релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН. Ако то изостане, он за нас неће имати легитимитет.

У том погледу смо замолили предсједника Вучића да нам помогне у разумијевању ситуације и наишли смо на велико разумијевање и позицију Србије која има и много својих проблема.

Ту су и наши заједнички – везани за Косово, за понашање и игнорисање међународног фактора поводом тог питања. Али, нешто слично имамо у Републици Српској, једну поларизацију – покушај поларизације у оквиру унутрашње-политичких структура.

Сада нам треба јединство. Треба да се окупимо око преговарача и треба да обезбедимо да прође и овај налет који може бити веома штетан за Републику Српску и српски народ у цјелини

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар