РС и матица

Додик: Централна тема са Вучићем била је Доња Градина, било је ријечи и о Шмиту и посјети Меркел

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И ЗАСТАВЕ
  • Договарали смо нека оперативна питања, како доћи до тога да се распише један општи конкурс за израду идејног пројекта и да на бази тога кренемо у реализацију Србија ће да уложи 80 одсто средстава, а Српска 20 одсто“
  • Разговарали смо и о посјети Кристијана Шмита Београду и разговору који је предсједник Србије имао са њим. Предсједник Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и да бих волио да то тог састанка није дошло. Шмит је нелегалан. Он није високи представник и нема потребе да се у том његовом својству срећем са њим и не желим да му дам легитимитет

ЦЕНТРАЛНА тема разговора са предсједником Србије Александром Вучићем била је изградња спомен обиљежја у Градини, као и начин на који обезбиједити да то буде мјесто које ће за све Србе, гдје год да живе, бити мјесто доласка и упознавања са трагедијом нашег народа, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Договарали смо нека оперативна питања, како доћи до тога да се распише један општи конкурс за израду идејног пројекта и да на бази тога кренемо у реализацију – рекао је Додик након састанка, пренио је РТРС.

Истакао је да је на састанку потврђено да ће Србија да уложи 80 одсто средстава, а Српска 20.

– Што се тиче Српске, моје консултације са руководством Републике Српске и свих нас тамо су да ћемо ми то обезбиједити – рекао је Додик.

Навео је да ће спомен обиљежје у Градини бити центар који ће уоквирити оно што је традиционални приказ тог страдања, али и најсавременију 3Д изведбу, као и да се тражи компанија која би то могла урадити.

– Раније смо имали разговор са једном од америчких компанија које су то радиле.

Они због заинтересованости за неке друге пројекте, нису испоручили оно што смо ми очекивали и морамо ићи даље – рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је додао да је са Вучићем разговарао и о томе на који начин обезбиједити да то буде мјесто које ће за све Србе, гдје год живе, бити мјесто доласка и упознавања са трагедијом нашег народа.

Додик је рекао да су друге теме разговора биле везане за укупну политичку ситуацију.

– Разговарали смо и о посјети Кристијана Шмита Београду и разговору који је предсједник Србије имао са њим. Предсједник Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и да бих волио да то тог састанка није дошло – рекао је Додик.

Он је додао да је након тога у Сарајеву било спекулација о том састанку, као „и код неких наших људи“.

– Шмит је нелегалан. Он није високи представник и нема потребе да се у том његовом својству срећем са њим и не желим да му дам легитимитет – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, тема разговора је била и сутрашња посјета њемачког канцелара Ангеле Меркел Србији.

– Разговарали смо и о манифестацијама поводом заједничког празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра – рекао је Додик.

Он је подсјетио да ће у Бањалуци 14. септембра бити организована академија тим поводом, а дан касније и у Београду, с тим што ће 15. септембра засједати Народна скупштина Српске која ће донијети закон о заштити ћирилице, а исто то ће учинити и Скупштина Србије.

Додик је навео да би са предсједником Вучићем требало да се види у наредном периоду у Брчком, гдје је заједничким средствима Владе Србије и Републике Српске изграђен вртић који носи назив Београд.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар