РС и матица

Додик: И ово вече је доказ да смо један народ – ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама

БЕОГРАД: СВЕЧАНО ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“
  • Предсједник Српске нагласио: Нису нам дали да будемо једна држава. Сасвим је било природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и Српске и неких још простора и да то буде дио историјског дуга цивилизације, односно великих сила који је требало да буде дат Србима. Међутим, нама то није дозвољено, њима је једини циљ био да Србија буде слаба и српски народ разједињен
  • „Подвале су тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ. Босна и Херцеговина не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора“
  • Жељка Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу. А Ана Брнабић – да манифестације попут ове додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине
  • Манифестација Дани Српске у Србији одржава се у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске. Свечано затварање биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу

Извор: РТРС

МАНИФЕСТАЦИЈА Дани Српске у Србији доказује да смо један народ, једна нација, вјера и идентитет и да нас је сплет околности кроз историју натјерао да будемо територијално посебни, а ми смо дио једног јединственог српског народа, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на отварању ове манифестације у Београду.

Нагласио је да је српски народ кроз историју свима доносио слободу, а да му велике силе нису дале да буде једно.

– Нису нам дали да будемо једна држава. Сасвим је било природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и Српске и неких још простора и да то буде дио историјског дуга цивилизације, односно великих сила који је требало да буде дат Србима. Међутим, нама то није дозвољено, њима је једини циљ био да Србија буде слаба и српски народ разједињен. Нису нам дали да будемо једна држава иако је то тако природно – истакао је Додик.

Истакао је да манифестација Дани Српске у Србији говори да смо један народ и да никога не прогонимо и нећемо туђе.

Додик је истакао да је „у оваквим моментима важно да се окренемо себи, да смо једно без обзира на границе и формалности“, захваливши руководству Србије на свему што чини за Републику Српску.

Додик је истакао да су подвале тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

– БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора – рекао је Додик.

Додик сматра да многи идеју о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ посматрају као јерес и да се о томе не смије говорити.

– Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама – рекао је Додик

Отварању су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те други високи представници Српске и Србије, министара у двије владе, покрајинске Владе, војске и полиције, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се седмодневним програмом манифестације Дани Српске у Србији жели послати порука да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, вјеру и традицију, народну и државну политику, школе и универзитете гдје је ширење знања без граница и васпитавање младих у светосавском духу гаранција будућности српског народа у Републици Српској, Србији, Црној Гори и расејању.

Млађен Цицовић

Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу.

Брнабићева је истакла да манифестације попут ове имају за циљ да додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине.

Ана Брнабић

Његово преосвештенство викарни епископ јегарски Нектарије, који је отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовао у име Његове светости патријарха српског Порфирија, рекао је да је Република Српска настала у незамисливој егзистенцијалној агонији и да је безусловно обавезана да буде мајка и гарант слободе свих њених житеља, јер јој је идентитет утемељен на светосавском вриједносном систему.

Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се у четвртак, 21. септембра, у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Манифестација Дани Српске у Србији одржава се у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске.

Према програму манифестације, у Београду ће у четвртак, 21. септембра, на Факултету драмских уметности бити приказани филмови студената Академије умјетности у Бањалуци које је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, и то „Гугуто Мемето“, „Очевина“, „Кад заборавиш јули“ и „Дом културе“.

Истог дана у Новом Саду Академија наука и умјетности Републике Српске представиће „Енциклопедију Републике Српске“ у просторијама Српске академије наука и уметности – огранак у Новом Саду, а у уторак, 26. септембра, у просторијама огранка САНУ у Нишу.

Едиција „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске“, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, биће промовисана у суботу, 23. септембра, у Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици и у понедјељак, 25. септембра, у Чачку на Агрономском факултету.

У оквиру овогодишње манифестације у петак, 22. септембра, у Народном музеју у Крушевцу биће приказана изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941. године“ која ће моћи да се види до 6. октобра.

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву у петак, 22. септембра, историчар и предсједник Друштва „Свети Сава“ Љубодраг П. Ристић говориће о улози тог друштва у очувању српске културе и традиције некад и сад, а професор Александар Милановић о Повељи бана Кулина као најстаријем споменику српског народног језика и симболу српске културе.

Први пут на овој манифестацији представиће се Градско позориште Градишка у четвртак, 21. септембра, у новосадском Културном центру представом „Миропомазани“ према тексту Зорана Тодоровића, у режији Слободана Перишића.

У Крагујевцу, у најстаријем српском позоришту Књажевско-српском театру, истог дана глумица из Требиња одиграће монодраму „Јефимија, Јелена Мрњавчевић“ по тексту Звонимира Костића и у режији Жељка Милошевића.

У Краљевачко позориште, у петак, 22. септембра, стиже Бањалучко студентско позориште са дуодрамом „Након представе“ Зорана Костића, у режији Елене Трепетове Костић, која и игра у представи заједно са својом кћерком Надеждом З. Костић.

У Крушевачком позоришту у суботу, 23. септембра, бити одиграна представа „Седми дан“ коју је по роману Горана Врачара драматизовао и режирао Александар Лазић.

Јелена Вујановић, добитница награде „Извор“ за најљепшу пјесму о завичају и уредник „Жрнова“ Душко М. Петровић говориће своју поезију о теми „На Дрини граница к`о посред срца“ у Библиотеци „Милош Требиљац“ у Бајиној Башти у суботу, 23. септембра.

Популарна бањалучка Етно-група Траг, предвођена Валентином Милекић Ковачић, имаће концерте у три града Војводине – Зрењанину 22. септембра, Суботици 23. и Сомбору 24. септембра.

Бањалучка музичка група Оне три имаће концерт у Чачку 25. септембра у тамошњем Културном центру, а нишкој публици ће подарити и свој музичко-драмски програм у оквиру свечаног затварања манифестације Дани Српске у Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар