РС и матица

Додик: Наш први Устав изразио је политичку вољу српског народа да има независну Републику Српску

„ВЈЕРОВАТНО БИСМО БЕЗ УСТАВА И У РАТУ ИМАЛИ СЛАБИЈУ ПРЕГОВАРАЧКУ ПОЗИЦИЈУ“
  • Устав Републике Српске донијет је у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и одражавао је политичку вољу српског народа: „То је било веома значајно и указивало је на нашу тенденцију. Ми смо жељели независну државу Републику Српску, а државе нема, наравно, без Устава
  • „Тај први Устав претрпио је неколико неуставних измјена, које је извршио бивши високи представник Волфганг Петрич: „Али, ми свакако морамо да радимо на томе, уставни акт је нешто што морамо да доградимо, осавременимо и да у сваком случају прилагодимо данашњем времену. Први Устав је био веома значајан и он је дефинитивно указивао на смјер куда иде српски народ у БиХ 

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први Устав Републике Српске донесен у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је одражавао политичку вољу српског народа и жељу да има независну Републику Српску.

Послије одлуке о оснивању Републике Српске, доношење Устава је најзначајнији и политички и правни акт који једна држава у настајању може и треба да има“, рекао је Додик вечерас у обраћању у емисији која је емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Српске.

Према његовим ријечима, то су била веома тешка времена.

„Доношење Устава је показало да се зна шта се ради и да је у том погледу формирање Републике Српске имало свој континуитет – од одлуке о њеном оснивању, преко Устава, па до законске регулативе која је требало да регулише све друге односе“, рекао је Додик.

Он је истакао да треба примијетити да је доношење Устава Републике Српске било у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је то одражавало политичку вољу српског народа, представљену преко његових политичких представника из различитих политичких партија који су се окупили и усвојили тај устав.

„То је било веома значајно и указивало је на нашу тенденцију. Ми смо жељели независну државу Републику Српску, а државе нема, наравно, без Устава“, истакао је Додик.

Додик је оцијенио да би, посматрано из садашње перспективе, без тога демократски капацитет Републике Српске био снажно угрожен и да доношење Устава као најдемократскији чин једне земље, нико не може да угрози, поготово што су у томе учествовали различити представници политичких партија, тадашње и власти и опозиције.

Додик је истакао да је тада, иако опозиционар, био дио укупних српских напора да се конституише Република Српска и да Република Српска егзистира у државно-правном и територијалном смислу.

„Данас када погледам, тешко бисмо могли без тога да прођемо кроз много ствари. Вјероватно у рату и преговорима који је требало да се воде на успостављању мира, легитимитет не би био снажан, као што је био, да није било таквих аката. Све то је дио континуитета и настанка Републике Српске“, навео је он.

Додик је оцијенио да је тај први Устав претрпио неколико неуставних измјена, које је извршио бивши високи представник Волфганг Петрич.

„Али, ми свакако морамо да радимо на томе, уставни акт је нешто што морамо да доградимо, осавременимо и да у сваком случају прилагодимо данашњем времену. Први Устав је био веома значајан и он је дефинитивно указивао на смјер куда иде српски народ у БиХ“, нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар