РС и матица

Додик: Нећемо да ћутимо – не одустајемо од онога што је Српска добила у Дејтону и Уставом БиХ

У БУСИЈАМА: МНОГО СУ НАМ ОТЕЛИ, ЖЕЛИМО ДА ТО ПОВРАТИМО – ТО ЈЕ ЛЕГИТИМАН ПОЛИТИЧКИ ЦИЉ
  • Срби треба да буду окупљени око мира, Србија је гарант мира и Српска је гарант мира јер ми не желимо сукобе. Али нећемо одустати од својих политичких права, као што нам се дешава ових дана када законом покушавају да нам забране да мислимо, да морао да слушамо и да морамо да ћутимо или ћемо у противном у затвор
  • „Позивам све Србе ма где живjели да се окупе око успјешне политике предсједника Александра Вучића да се не би окупљали у колонама у којима би српски народ отишао у сјећање. Важно је да Србија и српски народ разумију да наша будућност зависи од снаге наших преговарача и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у тренутку када се рјешавају питања наше слободе и будућности”
  • Срби треба да се окупе око идеје „српског свијета” и његових вриједности, а не да одустајемо од тога само зато што  неко сматра да је тако нешто декадентно. Српски свијет је вриједност осмишљена да окупља Србе око вјере, крсне славе, језика и писма, а наша највећа вриједност  је то што су Срби добар народ”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању на централној државној церемонији у Бусијама поводом Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији “Олуја” да су Срби страдалнички народ који је слободу увијек дијелио са другима.

– Окупљени смо захвљаујући томе што су Србија и Српска прихватиле приједлог предсједника Александра Вучића да на овај дан обиљежавамо и памтимо страдање библијских размјера, још једно у низу које се десило Србима – рекао је Додик.

Он је указао да су данас простори гдје су живјели Срби пусти и празни.

– Тамо нису дозволили народу ни да се врати да би остварио своја имовинска друга права – рекао је Додик.

Додик је истакао да је историја српског народа пуна страдања, али да нису успјели у намјери да истријебе Србе, који данас имају Србију и Републику Српску.

– Морамо да будемо окупљени око оног што је наш свети завјет а то је мир – поручио је Додик.

Он је истакао да српски народ и Република Српска неће одустати од својих права, те да хоће снажну и стабилну Републику.

– Ми нећемо да ћутимо и ми ћемо се борити против неправде коју смо доживјели и доживљавамо у континуитету. Хоћемо снажну и стабилну Републику, ништа не тражимо него да Република Српска буде оно што је њој дато у Дејтонском споразуму и шта пише у Уставу БиХ. Они су давно то нама отели, а ми желимо да то имамо. Ја мислим да је то легитиман политички циљ -нагласио је Додик.

Oн је позвао све Србе ма где живjели да се окупе око, како је навео, успјешне политике предсједника Александра Вучића да се не би окупљали у колонама у којима би српски народ отишао у сјећање.

„Зато је важно да Србија и српски народ разумију да наша будућност  зависи од снаге наших преговарача и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у тренутку када се рјешавају питања наше слободе и будућности”, рекао је.

Додик је рекао и да Срби треба да се окупе око идеје „српског свијета” и њеГових вриједности, а не да, како је рекао, одустајемо од тога само зато што  неко сматра да је тако нешто декадентно.

„Српски свијет је вриједност осмишљена да окупља Србе око вјере, крсне славе, језика и писма, а наша највећа вриједност је то што су Срби добар народ”, казао је Додик.

Поручио је и да Срби треба да буду окупљени око мира, Србија је гарант мира и Српска је гарант мира јер ми не желимо сукобе.

„Али нећемо одустати од својих политичких права, као што нам се дешава ових дана када законом покушавају да нам забране да мислимо, да морао да слушамо и да морамо да ћутимо или ћемо у противном у затвор”, рекао је Додик и истакао:

Подсјетио је да је вечерашње окупљање осмо заједничко обиљежавању Дана сјећања, и рекао да не треба да се окупљамо да бисмо се сећали, већ да памтимо.

„Да памтимо оно што се десило нашем народу у злочиначкој акцији Олуја у којој је 250.000 Срба истјерано са вјековних огњишта, од којих је око 2000 цивила највише дјеце и цивила страдало”, рекао је Додик.

Говорећи о том страдању Срба, Додик је рекао да је то страдање библијских размера само још једно у низу које се десило Србима на овом простору, страдање које се може сматрати коначним рјешењем српског питања у Хрватској,

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар