РС и матица

Додик: Ни Српска ни Србија не желе рат и сукобе већ – мир и стабилност

„РЕПУБЛИКА СРПСКА ЋЕ И ДАЉЕ ЧИНИТИ СВЕ ШТО ТРЕБА ДА МИГРАНТИ ШТО ПРИЈЕ ПРОЂУ“
  • Сарајево никада није дало одговор на питање ко је покушао да убије Вучића у Сребреници, који је тамо дошао да се поклони жртвама. То исто Сарајево настоји да од Савјета министара, као помоћног тијела Предсједништва БиХ, начини такозвану владу БиХ, али ми из Републике Српске то никада нећемо дозволити јер поштујемо слово Дејтона
  • БиХ празна земља, која на унутрашњем плану нема никакав субјективитет и само служи да Бошњаци својатају нешто што немају. Наводећи да је БиХ држава само према међународном плану, Додик је закључио да од њема нема ништа и да је боље да сваки народ живи сам за себе

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом ескалације проблема са мигрантима на међуентитетској линији, да ће Република Српска наставити досадашњу политику тиме што ће помоћи мигрантима да што прије прођу кроз њену територију и наставе тамо гдје они желе – у Унско-сански кантон и ЕУ.

Он је нагласио да чињеница да се међународна заједница уопште не оглашава поводом ове ситуације потврђује да је Српска, која је због тога била критикована, била у праву када је упозоравала да је БиХ неодржива, те да је систем вриједности својствен Србима, Хрватима и Бошњацима различит.

„Бошњаци, путем изјаве (министра безбједности у Савјету министара) Селме Цикотића желе мигранте, а ми их не желимо и ту се разликујемо“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је указао да је до мигрантске кризе, односно до кретања миграната дошло јер је Запад осјећао дефицит радника и желио је да придобије нову и јефтину радну снагу.

Запад је био отворио границе, а сада их је затворио. Сада настаје већ криза јер су затворене границе и мигранти, који су кренули раније, нису успјели да уђу у Западну Европу. Ми бисмо требали да будемо колатерална нека штета и да их одржавамо“, рекао је Додик.

Он је додао да Српска на то нема право, нити хоће да то чини без обзира на позиве и апеле да отвори одређене сабирне центре.

Ми то не можемо да урадимо, а напросто мислимо да одговорност треба да сносе они који су храбрили људе да напусте своје далеке домове и да крену ка ЕУ. Апсолутно је јасно да Република Српска мора својом политиком да обезбиједи да ти мигранти не буду наша безбједносна и свака друга пријетња“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска само то и ради, те да ништа друго не чини од онога што предузимају Њемачка или Француска.

Оног тренутка када су Французи увидјели да је то проблем они су затворили границе и ми смо рекли: ‘То је нама проблем, ми не можемо да прихватимо мигранте у Републици Српској“, рекао је Додик.      

Додик је изјавио да ни Република Српска, ни Србија не желе рат и сукобе, него да се снажно залажу за мир и стабилност у региону.

Он је нагласио да је Српска за разговор и да се креће у оквиру Дејтонског споразума, без наметања рјешења од међународне заједнице и високог представника, док политичко Сарајево још није прихватило чињеницу која се зове Република Српска и не презају чак ни од оружаног сукоба, што се могло чути посљедњих дана.

Додик је за РТС нагласио да је за Републику Српску веома значајно да у Београду има с ким да разговара, да посебно радује разумијевање предсједника Србије Александра Вучића, те посебно захвалио за помоћ Србије у реализацији великог броја капиталних инфраструктурних пројеката у Републици Српској.

Према његовим ријечима, Србија је потписница Дејтонског споразума и гарант положаја Републике Српске у БиХ, и због тога мора да зна како се у БиХ, путем високог представника, крши Дејтонски споразум на штету Српске.

Он је поновио да се институције Републике Српске не мире са чињеницом да странци у Уставном суд БиХ имају пресудну улогу у доношењу најважнијих одлука, које најчешће иду на штету Српске, кршењем Устава БиХ.

„Јака Србија гарант је стабилности и мира у региону, а то показује поготово сада под вођством Вучића“, истакао је Додик.

Додик је рекао да су Срби који живе ван Србије веома везани за оно што се зове косовски мит, те поручио да самопроглашено Косово никада у Републици Српској, па тако и БиХ, неће признати као државу.

Према његовим ријечима, Српска не прихвата двоструке аршине међународне заједнице у погледу будућег статуса Косова, с једне, и Републике Српске, с друге стране.

Говорећи о најављеном састанку у Вашингтону представника Србије и самопроглашеног Косова, Додик је рекао да је делегација Републике Српске данас у Београду жељела да Вучића упозна о могућности да се на том састанку отвори и питање Републике Српске, посебно у контексту кршења Дејтонског споразума.

„Вучићу смо представили аргументе о дуплим аршинима међународне заједнице и покушајима дијела бошњачке политике да дерогира Републику Српску, као и настојањима ка слабљењу Србије као лидера у региону“, појаснио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је документ, који је послао Вучићу, упутио и у Загреб, те да још није добио одговор.

„Мислим да је веома битно да то буде на свим адресама које учествују у процесу који се зове БиХ“, додао је Додик.

Коментаришући реакције из Сарајева на данашњи састанак са Вучићем, Додик је нагласио да састанци представника Србије и Српске нису и никада неће бити усмјерени против било кога, јер је ту ријеч о унапређењу билатералних односа у складу са специјалним паралелним везама, дефинисаним Дејтонским споразумом.

„Сарајево никада није дало одговор на питање ко је покушао да убије Вучића у Сребреници, који је тамо дошао да се поклони жртвама. То исто Сарајево настоји да од Савјета министара, као помоћног тијела Предсједништва БиХ, начини такозвану владу БиХ, али ми из Републике Српске то никада нећемо дозволити јер поштујемо слово Дејтона“, поручио је Додик.

Додик је рекао да је БиХ празна земља, која на унутрашњем плану нема никакав субјективитет и само служи да Бошњаци својатају нешто што немају.

Наводећи да је БиХ држава само према међународном плану, Додик је закључио да од њема нема ништа и да је боље да сваки народ живи сам за себе.

Вучић показао Београд на води Додику, Цвијановић и Вишковићу

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас са представницима Републике Српске Београд на води.

Вучић је на снимку који је објавио на својој званичној Инстаграм страници пренио да делегацији РС, српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, председници РС Жељки Цвијановић и премијеру РС Радовану Вишковићу, који данас бораве у посети Београду, показује све чиме се Србија поноси.

„Посебно сам поносан на пројекат @belgradewaterfront, на ове фантастичне, велелепне зграде, на Клинички центар који можете да видите и који градимо, на све то што смо променили у Београду“, рекао је Вучић.

„Од сметлишта, ђубришта, најгорег места, за окупљање најгорих, направили смо једно од најлепших места у Европи и свету“, истакао је Вучић.

Он је указао да на том мјесту у овом тренутку ради 1.700 радника, 1.700 људи добија плате и додао да је срећан што ће то бити један од најљепших дијелова Београда и Србије.

„Торањ иза мене биће највиша зграда у читавом делу Европе. Поносан на Србију, поносан на наше пријатељство и братство са Српском. Живела Србија!“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар