РС и матица

Додик: Овако почињемо вијек нашег уједињења и нашег јединства

ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА И ЗАСТАВЕ – ПОРЕД СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ
  • „Република Српска је српска земља, живимо је као државу, што она по свему јесте, по територији, свом народу и извршној власти. То што нема столицу у УН вјерујем да ћемо једног дана и то превазићи“
  • „Вучић је успио да Србију подигне на виши ниво да буде јака и то је знак да морају да нас нападају – њега, мене и све Србе. Срби су свијесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе, али сви други могу да живе и у Србији и у Српској“

ЦИТИРАЊЕМ стихова Алексе Шантића „свуда там гдје је душа која, тамо је мени отадаџбина моја“, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је почео обраћање на свечаном обиљежавању Дана српског јединства, заставе и слободе на Савском тргу у Београду.

Поздравио је све присутне и посебно захвалио предсједнику Александру Вучићу на напору који је, како је рекао, уложио да би их све окупио.

Браћо и сестре, јединство смо увијек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је одредило наш карактер који се разликује од других који су олако прихватили подаништво и туторство и оне 1389., и 1914., као и 1941. и 1999″, рекао је Додик и поручио да су за разлику од њих „Срби бранили своју слободу увјерени да ће бити тешко“.

Пролазили смо, казао је, голготе, али нисмо дали слободу, јер Срби не могу да живе без слободе и зато смо „ми у Републици Српској поносни на чињеницу да смо различити од других, ако су различити“.

„Република Српска је поносна што је данас усвојила Закон о очувању језика и ћириличног писма“, рекао је Додик и позвао предсједника Вучића да, како је казао, „производи сваке године овако моћну манифестацију нашег јединства…“.

Додик је поновио да не воли када Србе из БиХ називају Босанцима.

„Ја сам Србин, православац, говорим српски, пишем ћирилицом моја крсна слава је Ђурђевдан, и ништа ме не индентификује са рјечју Босанац“, казао је Додик.

Ми Срби из БиХ, истакао је, нисмо босански Срби, као ни они у Хрватској који нису хрватски Срби.

„Ми смо Срби који су кроз вијекове градили свој идентитет, чувајући, језик писмо и крсну славу „, навео је Додик.

Упитао је чиме Срби изазивају неке друге који се увијек нешто љуте и приговарају нам.

„Ми се понашамо једноставно и нормално, не желимо ништа туђе, не желимо никога да мијењамо, да асимилујемо…“, рекао је и додао да Срби хоће да воде јединствену политику српског народа.

Додик је рекао да порука која долази из Србије и Вучића у Српску је да „више никада неће бити Олује“, а да је стратегија одбране да Србија мора да штити Србе гдје год да живе.

Срби из Републике Српске, поручио је Додик, воле Србију и загледани су у њу.

„Наша земља није БиХ, наша земља је Србија и увјерен сам да су Срби страдањем допринијели да овај „вијек нашег уједињења и нашег јединства – почињемо овако“.

Поручио је да Срби не позивавју на пушке и топове, већ на мир, сарадњу и уважавање.

„Република Српска је српска земља, живимо је као државу, што она по свему јесте, по територији, свом народу и извршној власти. То што нема столицу у УН вјерујем да ћемо једног дана и то превазићи“, навео је Додик.

Поручио је да Срби хоће јединство у миру и са другима, Бошњацима, Хрватима и осталима, али немојте нам, казао је, бранити да обиљежавамо наше празнике и не дирајте нам светиње.

„Вучић је успио да Србију подигне на виши ниво да буде јака и то је знак да морају да нас нападају – њега, мене и све Србе. Срби су свјесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе, али сви други могу да живе и у Србији и у Српској“, поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар