РС и матица

Додик послије сусрета са Вучићем: Удар на `Дејтон` значиће да је Српска изван БиХ

ЗАЈЕДНО ЋЕ 29. ЈАНУАРА ПОСЈЕТИТИ ДРВАР И МРКОЊИЋ ГРАД
  • Милорад ДОДИК: Република Српска нема намјеру да разговара о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности
  • Александар ВУЧИЋ: За Србију је нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и Србија ће следити став српског народа у РС и БиХ. Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ
  • „Заједничка је обавеза – и Додикова, и моја, а и Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије и Ане Брнабић – да урадимо све да помогнемо нашем народу у ФБиХ који је веома сиромашан“,  нагласио је предсједник Србије

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће било каква прича о промјени Дејтонског мировног споразума представљати смртну пресуду БиХ и да би то значило да Република Српска више није у БиХ.

– Република Српска нема намјеру да разговара о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Напоменуо је да је међународна заједница девастирала Дејтонски мировни споразум.

– Србија је гарант Дејтонског споразума, али је она одстрањена из важног тијела као што је Савјет за спровођење мира (ПИК), у којем су неке друге земље. А ПИК је заједно са високим представником декласирао Дејтонски споразум и он је урушен – нагласио је Додик.

Додао је да ће српски представници у институцијама БиХ радити на томе да проблем у вези са границом између Бих и Србије буде ријешен што прије.

– БиХ има проблеме у вези са дефинисањем границе и српски представници у институцијама БиХ стоје на становишту да је захтјев Србије оправдан – рекао је Додик.

Вучић је истакао да је насушна потреба српског народа очување мира и политичке стабилности. Додао је да су он и Додик договорили да се уради све што је у њиховој моћи да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Вучић је нагласио да је Дејтонски мировни споразум од историјског значаја, јер је то било једино могуће рјешење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији БиХ.

Додао је да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

– За Србију је нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и Србија ће следити став српског народа у РС и БиХ. Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ – закључио је Вучић.

Председник Србије је пренио да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

Вучић је најавио да ће 29. јануара посјетити општину Дрвар у ФБиХ, поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније „Јумко“, као и Мркоњић град у Републици Српској.

Истакао је да ће у Дрвару и Комерцијална банка отворити своју пословницу.

– Обећано смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот – рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у ФБиХ, каже, живи српски народ, који је веома сиромашан.

– Заједничка је обавеза и Додикова, и моја, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије и Ане Брнабићда урадимо све и да нашим људима помогнемо – рекао је Вучић.

Најавио је да ће посетити Мркоњић Град да би се видјело шта још може да се уради и помогне грађанима у том дијелу Српске.

Истакао је да су он и Додик разговарали о сарадњи Србије и РС, те о спровођењу у дјело заједничких планова.

– Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави – рекао је Вучић.

Подсетио је да ускоро слиједи ратификација кредитног аранжмана са Турском у вези са изградњом аутопута БеоградСарајевo.

– Крећемо у физички рад на деоници КузминРача, а пошто Србија гради мост према РС и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из РС и БиХ да се гради пут до Бијељине – рекао је Вучић.

Он је изразио задовољство што напредују радови на изградњи дионице ауто-пута Кузмин-Рача, те моста на Рачи и што ће Србија помоћи и изградњу ауто-пута до Бијељине.

– Чинимо све да у наредних пет година буде завршен ауто-пут од Добоја до Раче, чиме ће Српска бити повезана са Београдом – истакао је Додик.

Он је захвалио Вучићу за подршку српском народу у Дрвару, наводећи да ће у погону предузећа „Јумко“ бити запослено око 100 радника.

Додик је изразио очекивање и да ће за годину и по бити стављен у функцију мост „Братољуб“ у Братунцу јер су отклоњени застоји на нивоу БиХ.

(Срна – Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар