RS i matica

Dodik poslije susreta sa Vučićem: Udar na `Dejton` značiće da je Srpska izvan BiH

ZAJEDNO ĆE 29. JANUARA POSJETITI DRVAR I MRKONJIĆ GRAD
  • Milorad DODIK: Republika Srpska nema namjeru da razgovara o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti
  • Aleksandar VUČIĆ: Za Srbiju je naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i Srbija će slediti stav srpskog naroda u RS i BiH. Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH
  • „Zajednička je obaveza – i Dodikova, i moja, a i Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije i Ane Brnabić – da uradimo sve da pomognemo našem narodu u FBiH koji je veoma siromašan“,  naglasio je predsjednik Srbije

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

– Republika Srpska nema namjeru da razgovara o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Napomenuo je da je međunarodna zajednica devastirala Dejtonski mirovni sporazum.

– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Savjet za sprovođenje mira (PIK), u kojem su neke druge zemlje. A PIK je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Dejtonski sporazum i on je urušen – naglasio je Dodik.

Dodao je da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi na tome da problem u vezi sa granicom između Bih i Srbije bude riješen što prije.

– BiH ima probleme u vezi sa definisanjem granice i srpski predstavnici u institucijama BiH stoje na stanovištu da je zahtjev Srbije opravdan – rekao je Dodik.

Vučić je istakao da je nasušna potreba srpskog naroda očuvanje mira i političke stabilnosti. Dodao je da su on i Dodik dogovorili da se uradi sve što je u njihovoj moći da se u potpunosti očuvaju politička stabilnost i mir.

Vučić je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rješenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji BiH.

Dodao je da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

– Za Srbiju je naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i Srbija će slediti stav srpskog naroda u RS i BiH. Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH – zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je prenio da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Vučić je najavio da će 29. januara posjetiti opštinu Drvar u FBiH, povodom otvaranja pogona tekstilne industrije, kompanije „Jumko“, kao i Mrkonjić grad u Republici Srpskoj.

Istakao je da će u Drvaru i Komercijalna banka otvoriti svoju poslovnicu.

– Obećano smo ispunili i ti ljudi će imati nešto lakši život – rekao je Vučić.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u FBiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

– Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije i Ane Brnabićda uradimo sve i da našim ljudima pomognemo – rekao je Vučić.

Najavio je da će posetiti Mrkonjić Grad da bi se vidjelo šta još može da se uradi i pomogne građanima u tom dijelu Srpske.

Istakao je da su on i Dodik razgovarali o saradnji Srbije i RS, te o sprovođenju u djelo zajedničkih planova.

– Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi – rekao je Vučić.

Podsetio je da uskoro slijedi ratifikacija kreditnog aranžmana sa Turskom u vezi sa izgradnjom autoputa BeogradSarajevo.

– Krećemo u fizički rad na deonici KuzminRača, a pošto Srbija gradi most prema RS i BiH, spremni smo da vidimo kako da pomognemo partnerima iz RS i BiH da se gradi put do Bijeljine – rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što napreduju radovi na izgradnji dionice auto-puta Kuzmin-Rača, te mosta na Rači i što će Srbija pomoći i izgradnju auto-puta do Bijeljine.

– Činimo sve da u narednih pet godina bude završen auto-put od Doboja do Rače, čime će Srpska biti povezana sa Beogradom – istakao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću za podršku srpskom narodu u Drvaru, navodeći da će u pogonu preduzeća „Jumko“ biti zaposleno oko 100 radnika.

Dodik je izrazio očekivanje i da će za godinu i po biti stavljen u funkciju most „Bratoljub“ u Bratuncu jer su otklonjeni zastoji na nivou BiH.

(Srna – Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar