РС и матица

Додик: Прича о рату долази из Сарајева – Српска ће се политички одбранити

БЕОГРАД: ТРИБИНА „РЕПУБЛИКА СРПСКА – ВРАЋАЊЕ ОТЕТИХ УСТАВНИХ НАДЛЕЖНОСТИ“
  • Милорад ДОДИК: „Народна скупштина ће у петак разматрати информације о одузетим надлежностима Српској, биће повучене даване сагласности, што је дигло галаму у свијету, посебно када је ријеч о повлачењу сагласности о Оружаним снагама
  • Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, недостаје 40 посто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Кад би овако остало, за десет година би у тој војсци било 80 одсто Бошњака.  Ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона, а то реално није никаква војска, али је велики потрошач   
  • Ништа се у Сарајеву – упозорио је српски члан Предсједништва БиХ – није донијело вољом свих у БиХ, то је немогућа држава. Фалсификован је и попис становништва. На примјер, 71 лице је било пријављено да живи на адреси у ОХР
  • „Данас и сутра засиједа нека група земаља (ПИК) у Сарајеву, чији представници покупе дневнице. Ни један њихов коминике нисам прочитао још од 2008. године. Стално исто раде – затворе се и сами одлучују, али је разлика што се данас изузима Русија. Они не могу да доносе одлуке без консензуса, али то настављају да раде

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политичка борба за Републику Српски никада није престала, да она неће ратовати чак и ако буде нападнута, већ ће се политички одбранити.

Додик је истакао да је кључна борба била да се не промијени Устав БиХ, а било је покушаја.

– Ако смо успјели нешто да урадимо, успјели смо да очувамо Устав БиХ – истакао је Додик и додао да се ту види шта је надлежност, ко може да предложи закон, а нигдје не пише да је то високи представник.

Подсјетио је да се од 2006. године кренуло да се заустави пренос надлежности, и већ је то учињено 2008. године када је високи представник покушао да наметне пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ и промијени начин гласања, али су српски представници најавили да излазе па је то повучено.

Додик је навео да је 56 службеника смијењено да би се дошло до наводне сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, али Република Српска сматра да то није било регуларно и није фер.

– За нас је сасвим довољно да је то било у условима наметања, кажњавања, то је било нелегитимно, нелегално – истакао је Додик у Београду на трибини „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“ у организацији портала „Све о Српској“ и „Факти“ уз подршку Представништва РС у Београду.

Он је навео да ће Народна скупштина у петак разматрати информације о одузетим надлежностима Српској, на које ће бити повучене даване сагласности, што је, каже, дигло галаму у свијету, посебно када је ријеч о повлачењу сагласности о Оружаним снагама.

– Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, недостаје 40 посто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона, која реално речено, није никаква војска, али је велики потрошач – рекао је Додик.

Додатна ствар је да се иде у повлачење сагласности те да се морају смањити трошкови, рекао је Додик и додао и да 25 одсто Срба не жели да иде у Оружане снаге БиХ

Упозорио је да би за десет година у тој војсци било 80 одсто Бошњака.

Фото: Прес центар УНС

Истакао је да ће бити донијета одлука да у наредних шест мјесеци парламент припреми нормативно уређење, а први приједлог је да се преполови састав, ако не буде спремности написан је нови закон о Војсци РС и закон о демилитаризацији.

– Сигурно се не можемо вратити на старо – рекао је Додик и додао да се повлачи и сагласност о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и индиректним порезима.

Четврта тачка посебне сједнице Народне скупштине је 140 закона који су наметнути, који ће се поништити на подручју Републике Српске.

Додик је подсјетио да је помоћник државног секретара САД Габријел Ескобар звао телефоном људе у Републици Српској, за које је мислио да су важни, да одустану од свега, али они нису дали сагласност.

– Ништа се у Сарајеву није донијело вољом свих у БиХ, то је немогућа држава – истакао је Додик и подсјетио да је фалсификован и попис становништва, те навео примјер како је 71 лице пријављено да живи на адреси у ОХР-у.

– Историја је пуна фалсификата – истакао је Додик и нагласио да је озбиљна историјска грешка направљена што је БиХ очувана као једна територија.

Подсјетио је на веома интензивну дипломатску активност коју су водили он и предсједница Републике Српске, те навео да људи на адресама гдје долазе сада слушају за разлику од претходних година.

Указао је и на то да данас и сутра засиједа „нека група земаља“ (ПИК) у Сарајеву, чији представници покупе дневнице, а он није прочитао њихов коминике од 2008. године.

– Стално то раде – себе затворе и сами одлучују, али је разлика што се данас изузима Русија – рекао је Додик и напоменуо како не могу да доносе одлуке без консензуса, али то настављају да раде.

Када је ријеч о причи о сукобима која долази из Сарајева, Додик је рекао да ова ситуација не изискује никакав сукоб, ово је чисти политички процес.

– Република Српска неће ратовати ни ако буде нападнута, ми ћемо се политички одбранити. Прича о рату долази из Сарајева – истакао је Додик и додао да је ситуација доста бременита опасностима, нда је у току ова прерасподјела свијета

Указао је и на причу да се укине конститутивност народ, са којом се бори, те указао да се неће одустати од тога да се из Републике Српске бира Србин.

Додик је навео и да са Запада шаљу силне изасланике, али да се Дејтонски споразум мора очувати, а најбољи степен одбране је очување уставног претка БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар