РС и матица

Додик: Прошли вијек био је вијек наших страдања, долазе деценије нашег уједињења у сваком смислу

У БИЈЕЉИНИ ПРОСЛАВЉЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДСИНТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Златна нит која нас повезује, константа и гарант непоколебљивог српског јединства је православна вјера, коју Срби ни за шта нису мијењали и која их је као народ очувала неизмијењене. Где има цркве, има и нашег народа. А где је нема, пре или касније, одумире и народ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Најснажнији партнер Српске била је и биће Србија, која је више од пријатеља и партнера. Она је наш ослонац по свим питањима од кључне важности за опстанак и развој… Будимо поносни на оно што су данас Србија и Српска. Славећи данашњи празник, подигнимо високо наше тробојке, јер оне су биле и увијек ће бити симбол наше слободе и националног јединства!
  • Александар ВУЧИЋ: Србију и Српску ништа не може да подијели. Србија воли Републику Српску, а неће дати ни педља своје земље онима који хоће да јој отму Косово и Метохију… У тренутку када читав свијет ратује и када је на ивици глобалне катаклизме, Срби морају да схвате да само себе имају, да морају да се сачувају и спасу, а за то је неопходно јединство свих Срба
  • Милорад ДОДИК: Отаџбина, мајка Србија, нешто је што ми живимо овдје на овим просторима и свагдје изван Србије. Ми смо загледани и волимо Србију и осјећамо братску љубав која долази из Србије према нама

ЦЕНТРАЛНА свечаност у част обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе – одржана је у Бијељини, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија, највиших званичника Републике Српске и Србије, као и бројних грађана.

Почело је на Градском тргу интонирањем химни Србије и Српске.

Патријарх: православна вјера гарант непоколебљивог српског јединства

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Бијељини да је константа и гарант непоколебљивог српског јединства православна вјера, коју Срби ни за шта нису мијењали и која их је као народ очувала неизмијењене.

– Где има цркве, има и нашег народа. А где је нема, пре или касније, одумире и народ – рекао је патријарх.

Истакао је да јединство српског народа није у бројкама, нити у математици и географији, а није засновано ни на крви и тлу.

– Наше јединство није у квантитету, већ у квалитету. Једна грчка пословица каже: „Није у многоме добро, али у доброме увек јесте много“. Зато наше јединство треба да остане духовно јединство као основ свега – напоменуо је патријарх српски.

Подсјетивши да су Срби не тако давно били под заставама које нису исказивале српски духовни идентитет, систем вриједности и начин живота, патријарх Порфирије је указао да се српски народ под тим барјацима самопорицао и постајао безоблична маса погодна да је други обликују како хоће.

– Да се не лажемо, и данас смо отворено и испод радара изложени насртајима разних идеологија и политика, које нам носе туђе заставе, које хоће да изнутра преобликују наш систем вредности и направе од нас оно што нити смо били, нити желимо да будемо – упозорио је патријарх српски.

Његова светост рекао је да сваки народ има своју душу, истичући да је, ако се ње одрекне или је изгуби и запостави, осуђен на одумирање:

– Душа српског народа јесте хришћанска православна вера. Да њоме није живео, наш народ би давно нестао са историјске сцене .

Истичући да је застава симбол јединства и знак духовног дубинског идентитета једног народа, патријарх Порфирије је навео да српска застава упућује на то ко смо, шта смо и којим путем смо се запутили.

– Значење наше заставе и свих претходних има свој корен у христоликој застави победе и слободе цара Константина. Зато она треба да буде знак да је наш идентитет изграђен и утврђен на истом идентитету на којем је грађена и Константинова застава, а то је идентитет који се зове Црква Христова – нагласио је патријарх Порфирије.

Његова светост је рекао да, гдје год да српски народ живи, постоји златна нит која га повезује и чини једним и јединственим.

– Та нит се зове православна вера и Српска православна црква – нагласио је патријарх Порфирије.

Цвијановић: Очувати вољу народа, али снагу институција

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да данас, трећи пут, Република Српска и Република Србија заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као дан почетка пробоја Солунског фронта, али и као симбол свега онога што српски народ, ма гдје он био, баштини дубоко у себи.

– Ово је дан кад славимо и наш идентитет у свим својим елементима, вриједности на којима почивамо који су чувани и одбрањени кроз историју и то чешће у тешким него у једноставним и лаким временима. Стога, ова три елемента, која су у фокусу данашњег празника – јединство, слобода и застава, имају посебну важност и тежину који увелико излазе из оквира симболике и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и да трајемо -истакла је Цвијановићева.

У обраћању у Бијељини, нагласила је да некад под утицајем спољашњих фактора, а некад и због властитих слабости и незрелости, српски народ је током историје често био разједињен и посвађан и, као такав, представљао је плијен многима који му нису жељели добро.

– Данас живимо у временима у којима, чини се, не само да нам је потребно јединство, већ и крајња рационалност да бисмо се кретали напријед и да бисмо били способни да се адекватно суочимо са свим изазовима које сложене геополитичке и, уопште, глобалне околности стављају пред нас. Зато је важно очувати вољу народа, али и снагу институција и вјерујем да је и наше данашње окупљање показатељ наше опредијељености да, водећи рачуна о ономе што нас је прошлост научила, идемо крупним корацима у будућност – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ће се у тој будућности Република Српска осјећати безбједније и заштићеније јер зна да постоји Србија која је мотор развоја цијеле наше регије, али и најважнији фактор мира и стабилности.

Као неко ко је низ година непосредно укључен у различите процесе у вези са овим питањем, Цвијановићева је рекла да зна да институције и Републике Србије и Републике Српске предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма.

Она је додала да је и данашњи догађај у тој функцији, јер сваки нови километар ауто-пута према Србији значи и јачу везу између Српске и Србије, те да је важно очувати колективну свијест о значају такве сарадње, на чему институције посвећено раде.

– Наша историја, на коју се често позивамо, научила нас је да слободе нема без своје државе. Нама, као и свима другима у регионалним и глобалним оквирима, потребни су мир и стабилност, као предуслови укупног друштвеног, економског и сваког другог развоја. У комплексним и изазовним временима у којима живимо, од нас се захтијева да се опредијелимо за једну страну, али Република Српска, у капацитетима који јој то дозвољавају, настоји сачувати властиту аутономију одлучивања и дјеловања, развијајући пријатељске и партнерске односе са свима – указала је предсједник Српске.

Она је додала да је најснажнији партнер Републике Српске на том путу била и биће Република Србија, која је више од пријатеља и партнера.

– Она је наш ослонац по свим питањима од кључне важности за опстанак и развој и желим овом приликом да изразим захвалност руководству Републике Србије, на челу са предсједником Александром Вучићем, за сву несебичну подршку и помоћ, али и разумијевање нашег положаја и изазова са којима се суочавамо. Будимо поносни на оно што су данас Србија и Српска. Славећи данашњи празник, подигнимо високо наше тробојке, јер оне су биле и увијек ће бити симбол наше слободе и националног јединства! – поручила је Цвијановићева.

Вучић: Историјски тренутак захтева јединство Срба под заставом мира и живота

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бијељини да овај историјски тренутак захтијева да се Срби уједине под својом заставом – заставом и мира и живота.

Када је о слободи ријеч, Вучић је поручио да Србију и Српску ништа не може да подијели, те да Србија воли Републику Српску, као и да неће дати ни педља своје земље, онима који хоће да јој отму Косово и Метохију.

– Хоћу да говорим данас и о заставама наших разлика које морамо да ујединимо да би свака од њих имала слободу и да бисмо сви ми заједно имали своју Србију и своју Српску – истакао је Вучић.

Нагласио је да данашњи изазови нису много мањи него они са којима је била суочена генерација која је побиједила у Првом свјетском рату и да овај историјски тренутак захтјева да се Срби уједине под својом тробојком, заставом мира и живота, те да заједно побиједе „лудило које ове просторе може сваког тренутка да претвори у кланицу“.

– И данас, иако то не желимо да видимо, можемо да изгубимо све оно што су у једном тренутку изгубили и они – и слободу, и државу, и животе. Морамо коначно да схватимо и да наше неслоге, наше нарцисоидне, а мале разлике, бију битке у којима нико не може да победи, осим оних који желе слабу и поражену и Србију и Српску -напоменуо је Вучић.

Истакао је да је у вријеме када је српска војска под српским заставама кренула у ослобађање Србије постојало јединство свих различитих, сељака и грађана, војника и официра, православних, али и других, јер је то био једини начин и једини пут до слободе.

– Прво смо морали да се ујединимо да бисмо наше различитости могли да представимо као слободне – рекао је Вучић.

Он је рекао да је суштина сваке слободе – право на различитост, да се буде другачији, мисли другачије, „али само тако можемо остати уједињени и заједно, тако што ћемо све своје различитости удружити у борби за слободу“.

Вучић је истакао да је у тренутку када читав свијет ратује и када је на ивици глобалне катаклизме, Срби морају да схвате да само себе имају, да морају да се сачувају и спасу, а за то је неопходно јединство свих Срба.

-Овај дан је важан јер морамо да научимо да поуштујемо себе, своју заставу, своју слободу и да инсистирамо на јединству. Ако га не будемо имали данас, имаћемо га сутра, уколико нам то буде завет и обавеза – рекао је Вучић.

Навео је да се Србија данас суочава са великим изазовима, да су насрнули на Косово и Метохију и да по сваку цијену хоће да га Србији отму из руку, не питају како и зашто, само хоће да заврше што су одавно почели.

– А ја могу само да им поручим – хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педља наше земље нећемо дати! Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики, али не можете да победите правду, право и одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду! – нагласио је Вучић.

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Он је поручио „онима што нападају да не могу да побиједе јединство српског народа, те да исто осјећају Срби и у Семберији као у Пироту и на Космету и свагде гдје живе и никакве разлике нема међу њима“.

– То што понекад живимо у различитим државама и местима, не значи да нисмо Срби – рекао је Вучић.

Сјетивши се прича старих о Илиндану, кад су се палиле ватре, колико воле Србију, Вучић је поручио да и Србија воли Републику Српску.

– Кад бисте знали колико волимо Републику Српску и колико нам значи, без озбира колико поштујемо БиХ. То је ствар срца и оног шта осећате, и то нико не мложе да нам одузме. А да бисмо то могли то да чувамо, морамо да радимо заједно да се поштуемо, односе развијамо – истакао је Вучић.

Он је рекао да на овај дан Срби обиљежавају саму суштину свог постојања – а први је застава црвено-плаво-бијела, која уједињује све, други је слобода која уједињује све наше разлике и гарант права на другачије миљшење, а трећи је јединство, као услов свих услова да и заставу и слободу сачувамо.

Вучић је рекао да Срби ако хоће да буду слободни, морају да буду уједињени и једиствени, те да све друго води у губитак територије и народа.

– Мир, као и слобода, се чувају само под једном заставу. Мој основни позив је да се окупимо, удружимо да бисмо могли слободни и у миру да живимо и обезбедимо будућност за нашу децу. Не постоји важнији задатак, него од окупљања под заставом слободе и мира! -нагласио је Вучић.

Он је позвао све да узму своје заставе и да их донесу под ову једну.

Вучић је још једном захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је инсистирао да Србија и Српска заједнички обиљежавају празнике, да повежу те заставе и докажу свима, да, када је о слободи ријеч Србију и Српску ништа не може да подијели.

– Срећан сам што видим и људе који другачије мисле и у Србији и у Српској што су данас овде, да један празник коначно заједно дочекамо, да покажемо да сви можемо под ту једну српску црвено-плаво-белу заставу – рекао је предсједник Србије.

Вучић је изразио наду да ће сљедећи пут у Бијељину доћи новоизграђеним ауто-путем, чиме ће се још једном потврдити да Србија и Српска заједнички могу да напредују и да Срби све фронтове слободни и уједињени могу да пробију.

– Живела Република Српска, живела Србија! – узвикнуо је Вучић.

Додик: Јединство српског народа се огледа на сваком кораку

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се јединство српског народа огледа на сваком кораку и да Република Српска воли Србију.

– Осјећамо љубав која долази из Србије према нама и то је братска љубав. Зато је веома важно што смо све више једно и окренути једни према другима – рекао је Додик на обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је пожелио да будуће генерације живе у слободи и миру, те да воле своју заставу.

– Имамо нашу заставу око које смо окупљени, испод које стојимо и за коју смо завјетовани. Нека живе Република Српска, Србија и српски народ, ма гдје био! – нагласио је Додик.

Он је истакао да Срби данас имају двије држава – Републику Српску и Србију, те поручио да се увијек треба борити за јединство.

– Отаџбина, мајка Србија, је заиста нешто што ми живимо овдје на овим просторима и свагдје изван Србије. Ми смо загледани и волимо Србију и осјећамо братску љубав која долази из Србије према нама – истакао је Додик.

Напомиње да је залагањем предсједника Србије Александра Вучића олакшано лијечење грађана Републике Српске у Србији, као и школовање студената Српске у Србији.

– Све више смо једно и све више смо окренути једни другима – нагласио је Додик.

Он је рекао да свијет, који је у великом нереду, тражи од српског народа да се обједини и да искаже своје захтјеве.

– Ја знам да је прошли вијек – вијек наших страдања, али сам увјерен да су будуће деценије – децениије нашег уједињења у сваком смислу – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је предсједнику Републике Србије Александру Вучићу и делегацији највиших званичника Србије пожелио добродошлицу „на своје и међу своје“.

– Хвала Вам што сте иницирали да обиљежавамо заједничке празнике важне у нашој историји, један он тих је и овај, и што се у години пет или шест пута нађемо да заједно обиљежимо датуме који су важни за наше национално биће – истакао је Додик.

Он је поручио да Република Српска и Србија морају остати чврсти и истрајни у стварима које их окупљају, наводећи да су то историја, садашњост, али и будућност.

– Јединство које нам треба никада нећемо освојити, њега увијек морамо освајати, као и слободу коју никада нећемо досегнути него се увијек морамо борити за њу да поново до ње дођемо, и нашу заставу коју тако часно су носили највећи јунаци нашег народа борећи се за слободу – истакао је Додик.

Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић

Он је подсјетио да се српска застава прије више од 100 година вијорила над Бијелом кућом у Вашингтону, у знак огромног страдања српског народа у Првом свјетског рату.

Додик је нагласио да и данас, предвођени чврстим политикама које Срби воде у Републици Српској и Србији, српски народ обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је рекао да је увјерен да ће се тај дан обиљежавати и годинама које долазе.

– Јединство које имамо огледа се на сваком кораку – истакао је Додик, захваљујући Вучићу за подршку Републици Српској и за нову дионицу ауто-пута Бијељина-Рача чија градња је озваничена на данашњи празник.

Додик је истакао да руководство Републике Српске жели што прије повезати Бањалуку ауто-путем са Србијом.

– Да престанемо више да размишљамо како проћи тамо гдје не желимо. Хоћемо да путујемо нашом земљом и да кажемо да је ово једна земља! – истакао је Додик.

Церемонији су присуствовали и министри у владама Српске, Србије и у Савјету министара, посланици, градоначелници и начелници, представници институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, многобројне званице и грађани Републике Српске и Србије.

Манифестацију посвећену обиљежавању Дана српског јединства, слободе и заставе организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Србије.

Дан српског јединства, слободе и заставе обиљежава се од прошле године.

Празник се обиљежава 15. септембра, јер је на тај дан 1918. године српска војска, заједно са савезницима, пробила Солунски фронт.

Овај празник прошле године прослављен је на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи у Београду.

На данашњи празник почели су радови на изградњи дионице ауто-пута од Бијељине до Раче у мјесту Велика Обарска, недалеко од Бијељине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар