РС и матица

Додик са Вучићем о помоћи Србије Српској материјалима и опреми за борбу против короне

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ НАЈАВИО ДА ЋЕ ДИО ПОМОЋИ ИЗ КИНЕ УСМЈЕРИТИ У РС И БиХ
  • Милорад ДОДИК: „Потребни су нам респиратори, маске, рукавице, комбинезони за здравствене раднике, иако их тренутно има довољно. Морамо ојачати регионалне болнице респираторима и службу за тестирање да би се центри отварали и у Бијељини, Добоју, Фочи, Источном Срајеву, јер се тренутно тестира само у Бањалуци

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић примиће у понедjељак у 12 сати српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, како би разговарали о помоћи Србије Републици Српској у материјалима и опреми за борбу против корона вируса, потврђено је Танјугу у Кабинету предсjедника Србије.

Јавни сервис Републике Српске раније данас је најавио да ће се Вучић и Додик састати сутра.

Додик је подсјетио да је Вучић раније најавио да ће дио пакета помоћи из Кине преусмјерити у БиХ.

Додик је за Алтернативну ТВ истакао да у Србију путује јер су БиХ потребни респиратори, маске, рукавице, комбинезони за здравствене раднике, иако их тренутно има довољно.

„Морамо ојачати регионалне болнице респираторима и службу за тестирање да би се центри отварали и у Бијељини, Добоју, Фочи, Источном Срајеву, јер се тренутно тестира само у Бањалуци“, рекао је Додик.

Он очекује долазак 25.000 тестова.

„Значила би нам било каква врста помоћи и било који број респиратора“, навео је.

Подсјетио је да се за помоћ обратио предсједницима Кине и Турске да омогуће да БиХ од њих купи потребну медицинску опрему.

Према његовим ријечима, хуманитарну помоћ обећао му је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, али и да се фирмама из БиХ омогући да купују медицинску опрему и лијекове у Турској и да се укинe забрана извоза за БиХ.

Додик је рекао да се за помоћ обратио и Русији, а очекује је и од ЕУ, да дозволе да се минималне количине респиратора купе у Њемачкој.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар