РС и матица

Додик: Сада смо спремији него икад да свако наметање одбијемо

ТРИБИНА „СРПСКА СЕ БРАНИ И У СРБИЈИ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПРЕДСТАВНИШТВА РС У СРБИЈИ И ПОРТАЛА СоС И ФАКТИ
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК упозорио да ће Српска размотрити могућност да донесе одлуку да одступи од европског пута БиХ, ако се настави са задржавањем и блокадом средстава из ЕУ. И додао: Њемачка је забранила банци КФЦ да реализује кредит за водовод у Градишци, као мјеру да мене дисциплинују, а покушава и да задржи фондове ЕУ који треба да дођу у Српску за изградњу путева и ауто-пута од Добоја до Модриче
  • Нагласио да Република Српска данас има више видљивих пријатеља, него икада, те да од када постоји никада није имала већи број запослених, око 270.000, док је око 80 одсто покривеност увоза извозом
  • Шеф Представништва Српске у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ у поздравној ријечи: Један смо народ са двије стране ријеке, имамо исти језик и писмо, исту вјеру православну, историје нам се преплићу кроз вијекове, те би данас, пред истим политичким притисцима из свијета, требало да имамо јединствену националну политику
  • Ненад КЕЦМАНОВИЋ: Русија нам први пут, поред поред дипломатске, политичке и енергетске подршке, нуди и војну заштиту
  • Миломир СТЕПИЋ: Покретача и носиоца српске политичко-територијалне интеграције у 21. веку требало би тражити у Републици Српској, која својом националном зрелошћу и деловањем показује да је нови српски Пијемонт
  • Александар ПАВИЋ: „Чињеница да Срби са обе стране Дрине још увек могу да направе заједнички избор ком ће се новом-старом светском царству приклонити – својеврстан је национални пофвиг. Срби су успели, упркос вештачкој подели наметнутој вештачким авнојевским границама, да задрже моћ геополитичког избора, односно отпора“
  • Александар РАКОВИЋ: Најбољи оквир за уједињење Срба у 21. веку био би под именом Србије јер Србија и Српска заједно баштине историјски државни идентитет Србије
  • Предраг ЋЕРАНИЋ: Како се одупријети пpитсицима? То ће умногоме зависити од брзине руских тенкова у Украјини јер ако избију на ушће Дунава – пројектован гвоздена завјеса се разбија у парампарчад
  • Срђан ПЕРИШИЋ: Сви српски политичари су током посљедњих 30 година у односима са Вашингтоном били преварени. Једини одговор је у тврдом ставу са црвеним линијама

Фото: Прес центар УНС

У ПРЕС-центру Удружења новинара Србије одржана је тематска трибина под називом „Српска се брани и у Србији“ на којој је промовисан зборник „Српска се брани и у Србији: Десет београдских трибина о Републици Српској 2021–2022“.

Понекад дјелује да су ствари завршене, али национална питања на Балкану нису готова, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању на трибини.

– Ми смо упозоравали на анти-дејтонска дешавања. Сада дјелује да смо стали врагу за врат. Данас су остале одређене вриједности за Републику Српску, које су довољне да наставимо своју политичку борбу. Српска данас има више оних који је разумију, него што је то било у прошлости – додаје Додик.

Додао је да Српска има јасне политичке ставове и да не смије оклијевати да каже јасно шта мисли о сваком изазову који се пред њу стави.

– Наш одговор је да смо сада више него икада спремни да свако питање бачено на сто одбијемо и не желимо о томе да разговарамо – рекао је Додик.

Додао је да су за Српску много важна политичка пријатељста, те да о позицији Српске не могу да одлучују они који је не разумију.

– Не оклијевамо да кажемо јасно шта мислимо о сваком изазову пред којим се налазимо. Научили смо да када год прихватимо да разговарамо, други тумаче то онако како желе – истиче Додик.

Поручио је да ће Српска размотрити могућност да донесе одлуку да одступи од европског пута БиХ, ако се настави са задржавањем и блокадом средстава из ЕУ.

Додик је напоменуо како је Њемачка забранила банци КФЦ да реализује кредит за водовод у Градишци, као мјеру да њега дисциплинују, те да покушава да задржи фондове ЕУ који треба да дођу у Српску за изградњу путева и ауто-пута од Добоја до Модриче.

Додик је рекао да Република Српска данас има више видљивих пријатеља, него икада, те да од када постоји никада није имала већи број запослених, око 270.000, док је око 80 одсто покривеност увоза извозом.

Он је поновио да неки који живе од апанажа на факултетима у Сарајеву говоре о Српској у најгорем смислу, а неће да примијете да Српска има 50 КМ већу просјечну плату него ФБиХ, а да је задуженост најнижа у региону.

Додик је истакао је да ће у Српској подржати све одговорне политике које иду за тим да ојачају Србију за коју је важно да има јаку структуру власти у Српској.

Србија и Република Српска би требало да имају јединствену националну политику, изјавио је шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Млађен Цицовић

– Један смо народ са двије стране ријеке, имамо исти језик и писмо, исту вјеру православну, историје нам се преплићу кроз вијекове, те би данас, пред истим политичким притисцима из свијета, требало да имамо јединствену националну политику – сматра Цицовић.

Научни савјетник Института за политичке студије у Београду Миломир Степић сматра да би покретача и носиоца српске политичко-територијалне интеграције у 21. вијеку требало тражити у Републици Српској, која својом националном зрелошћу и дјеловањем показује да је нови српски Пијемонт.

Миломир Степић

Сваки компромис са Западом је контрапродуктиван, јер се враћају и испостављају нови захтјеви, сматра и политиколог Ненад Кецмановић.

Он је навео: Уназад десетак дана Александар Боцан-Харченко је изјавио да ће се послије завршетка специјалне операције у Украјини питање Косова рјешавати у новом геополитичком контексту. А ономад је Андреј Климов, задужен за спољне послове у горњем дому руског парламента и у владајућој Јединственој Русији, отишао корак даље. Изјавио је да „ако је Србија, како каже њен предсједник, изложена неиздрживим притисцима Колективног Запада, може да затражи заштиту Русије. Ово је први пут да нам Русија, поред поред дипломатске, политичке и енергетске подршке, нуди и војну заштиту“.

Ненад Кецмановић

Република Српска је, каже, показала да може да брани и Устав и своју позицију, а да ће притисци бити настављени – не сумња.

Запад није више што је раније био, чему су тежили и Србија и Русија након пада Берлинског зида, истиче политиколог Александар Павић.

Александар Павић

Карактерише га наметање и диктатура, а не преговарање. Добро је, напомиње, што се почиње стварати мултиполарни свијет.

„Чињеница да Срби са обе стране Дрине још увек могу да направе заједнички избор ком ће се новом-старом светском царству приклонити – својеврстан је национални пофвиг. Срби су успели, упркос вештачкој подели наметнутој вештачким авнојевским границама, да задрже моћ геополитичког избора, односно отпора“.

Српски народ има легитино право – нагласио је Александар Раковић – да искаже националне интересе према којима би требало да живи у јединственој држави. Најбољи оквир за уједињење Срба у 21. веку био би под именом Србије јер Србија и Српска заједно баштине историјски државни идентитет Србије. Стога је одбрана Српске истовремено одбрана Србије. Срби у Црној Гори такође треба да припадну јединственом дсрпском државном простору.

Александар Раковић

  Гвоздена завјеса је разлог – упозорио је Предраг Ћеранић – што се појачава притисак на Србију да кроз форму која би била прихватљива јавности призна Косово, да би потом подржала интеграцију Српске у БиХ и – као посљедње – увела санкције Русији. Т о би била припрема за нове НАТО интеграције, а замишљено је да обухвате цио Западни Балкан. Како се одупријети? То ће умногоме зависити од брзине руских тенкова у Украјини јер ако избију на ушће Дунава – пројектована гвоздена завјеса се разбија у парампарчад.

Предраг Ћеранић

Професор геополитике Срђан Перишић изјавио је да су сви српски политичари у односу са Вашингтоном у посљедњих 30 година преварени и да је једини одговор у тврдом ставу са црвеним линијама.

Срђан Перишић

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар