РС и матица

Додик: Срби имају право на Републику Српску као независну државу

СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД КОЈИ ИМА ПРАВО НА СВОЈ ДАН НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА
  • Милорад ДОДИК: „Беспотребна је фарса у вези са Кристијаном Шмитом, као неким високим представником у БиХ који није добио подршку Савјета безбједности УН.То је оно што бих рекао Ангели Меркел. У том погледу направила је штету и самом Шмиту и нама овдје. То није било потребно
  • Срби имају то право, али то нема везе са великом Србијом у смислу како то противници српског окупљања желе да прикажу. Наш пројекат је да ојачамо Републику Српску до мјере да буде независна држава на овим просторима и мислимо да на то имамо легитимно право, као што то имају Хрвати, Црногорци и било ко други“     
  • „Српски свијет – то су вриједности везане за нашу вјеру, идентитет, писмо, језик, крсну славу. То су вриједности у свим српским заједницама гдје год се оне налазиле и те вриједности могу да се сажму у синтагму српски свијет. Они који то приказују као територијалну причу о експанзији апсолутно су усмјерени ка томе да лажу и подваљују

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нико не би требао да има било шта против Дана српског јединства који заједно обиљежавају Република Српска и Србија, јер као сви велики народи српски народ заслужује да обиљежава своје празнике.

Драго ми је да ће парламенти Српске и Србије донијети исти закон о заштити ћирилице који иде за тим да наше традиционално писмо реафирмише и додатно ојача“, рекао је Додик новинарима у Јасеновцу.

Коментаришући помињање српског свијета, Додик је истакао да је то прича о вриједностима које српски народ има.

„То су вриједности везане за нашу вјеру, идентитет, писмо, језик, крсну славу. То су вриједности у свим српским заједницама гдје год се оне налазиле и те вриједности могу да се сажму у синтагму српски свијет. Они који то приказују као територијалну причу о експанзији апсолутно су усмјерени ка томе да лажу и подваљују“, навео је Додик.

Он је истакао да су приче о `великој Србији`, флоскуле којима се страше други, те напоменуо да не постоји ниједан пројекат који заговара такву причу.

„Наш пројекат је да ојачамо Републику Српску до мјере да буде независна држава на овим просторима и мислимо да на то имамо легитимно право, као што то имају Хрвати, Црногорци и било ко други“, навео је Додик.

Он је поновио да Срби имају право на Републику Српску као независну државу, али да то нема везе са великом Србијом у смислу како то противници српског окупљања желе да прикажу.

Додик је истакао да треба обиљежити сва мјеста страдања, те да се сјећање његује и обиљежава.

„Република Српска и Србија су се договориле да у Доњој Градини направе меморијални центар. Циљ нам је да савременим исказом прикажемо прошлост која је била трауматична за наш народ, поготово Србе овога крај“, рекао је Додик.

Непотребна фарса у вези са Шмитом

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је била беспотребна фарса у вези са Кристијаном Шмитом, као неким високим представником у БиХ који није добио подршку Савјета безбједности УН.

„То је оно што бих рекао њемачком канцелару Ангели Меркел. У том погледу направила је штету и самом Шмиту и нама овдје. То није било потребно“, рекао је Додик новинарима.

Коментаришући сусрет Меркелове и предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да ће тема разговора вјероватно бити односи двије земље.

Додик: Тежити миру, али памтити страдања

Српски члан Предсједништва Милорад Додик изјавио је данас у Јасеновцу да увијек треба тежити миру, али да се морају памтити и страдања гдје год се десила, поготово тамо гдје је почињен злочин над недужним људима, женама и дјецом.

Након литургије служене у помен Светим новомученицима јасеновачким, Додик је истакао да се ту присјећају огромног страдања, много недужних људи само зато су припадали једној вјери и нацији.

„Ми, Срби, када овдје долазимо свјесни смо колики је опсег овог страдања, колико је људи овдје побијено, колико је мученички страдало Срба, Јевреја, Рома али и других, како се то некада звало, антифашиста, међу којима су и припадници хрватског народа“, рекао је Додик новинарима у Јасеновцу.

Он је указао на важност да се данас, послије искуства из Југославије која се распала у крвавом обрачуну, саграде добри односи.

Према његовим ријечима, треба градити добре односе између Хрватске и српских држава – Републике Српске и Србије.

„Мислимо да су Хрватска и Србија, као независне државе, и Република Српска, коју живимо као нашу државу, основа да се ријеше готово сви проблеми међу нама“, напоменуо је Додик.

Додик је истакао да је то оно чему треба тежити, да не треба злопамити оно шта је било, али да памћењем треба спријечити да се то поново деси било којем народу.

„Овдје смо из тог разлога, да се сјетимо чињенице да је у ово доба 1941. године овдје формирано једно од најзлогласнијих мјеста убијања Срба, које је могао да смисли људски ум“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар