РС и матица

Додик: Војска Србије може успјешно да брани и одбрани српски народ и Србију

НА АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ ОДРЖАН ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „ШТИТ 2022“
  • Милорад ДОДИК: Видјели смо нови немјерљив напредак који показује да Војска Србије може да успјешно брани и одбрани наш народ, Србију и да на тај начин, и показујући овакву спремност, може да буде фактор одвраћања од било какве помисли да као некада поново буде гађана… Ово је заиста нешто што свима нама, Србима, гдје год живимо, пуни срце. Ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни на успјех који је овдје показан
  • У приказу је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, 40 ваздухоплова, а први пут ће бити представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, након приказа способности Војске Србије на аеродрому у Батајници, да је немјерљив напредак који показује да Војска Србије може успјешно да брани и одбрани српски народ и Србију.

На Војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници одржан је приказ способности Војске Србије “Штит 2022”, којем су, осим војног врха Србије, присуствовали и предсједник Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да је вјежба “Штит 2022” практичан приказ како је напредовало опремање и борбена готовост Војске Србије.

“Почаствован сам позивом да будем овдје присутан и могу да посвједочим да оно што смо видјели прије само осам или 10 година, када се морало са ресурсима који су преостали правити приказе. Данас имамо сасвим један нови немјерљив напредак који показује да Војска Србије може да успјешно брани и одбрани наш народ, Србију и да на тај начин, и показујући овакву спремност, може да буде фактор одвраћања од било какве помисли да као некада поново буде гађана”, рекао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, министру одбране Небојши Стефановићу, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милан Мојсиловићу за организовање приказа.

“Ово је заиста нешто што свима нама, Србима, гдје год живимо, пуни срце. Ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни на успјех који је овдје показан”, рекао је Додик.

У приказу је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, 40 ваздухоплова, а први пут je представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета.

Статички приказ подјељен је на двије групе – једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

Током динамичког приказа кроз десетак сценарија приказан је дио оперативних способности Војске Србије у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летилица са којима располаже Војска Србије.

Приказ је добра прилика да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже дио способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

Публици је било дозвољено да приђе новим хеликоптерима, али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије.

Они на војном аеродрому у Батајници приказују и нове елементе које примјењују у својој редовној обуци.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар