РС и матица

Financial Times: Србија прва у свијету по броју директних страних инвестиција

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ИМАЛА 107 ДИРЕКТНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА – 26 ВИШЕ НЕГО 2017.
  • Британски лист навео: „Србија са оцјеном 11,92 привлачи готово 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине

УГЛЕДНИ британски Financial Times објавио је данас да је Србија на првом мјесту у свијету по броју страних директних инвестиција, што је премијер Србије Ана Брнабић оцијенила као потврду напретка и стабилности државе.

Лист наводи да је Србија у прошлој години привукла 107 пројеката директних страних инвестиција, односно за 26 више него у 2017. години, што је раст за готово једну трећину.

Према најновијој ранг-листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис британског листа, Србија је на челу ранг-листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексна поена више у односу на прошлу годину.

„Србија са оцјеном 11,92 привлачи готово 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине“, наводи се у тексту овог листа.

Брнабићева је тим поводом изјавила да је одлука Financial Times да Србију други пут у посљедње три године прогласи за свјетског првака у привлачењу страних директних инвестиција резултат спроведених реформи.

Она је рекла да је то потврда да је Србија данас потпуно другачија земља од оне коју је ова влада затекла 2012. године.

„Стварно велика похвала за све нас у Србији. Укупно 107 инвестиционих пројеката који су нам донели ово прво место и практично нешто што је добар показатељ, али и што задаје нове стандарде за нас у будућности“, рекла је Брнабићева за Танјуг.

Она је додала да то говори да су се реформе које су спровођене у посљедњих пет година исплатиле, али да Србија мора још много да ради.

„Србија данас има политичку, фискалну и финансијску стабилност која је последица јако тешких мера фискалне консолидације које су спроведене од 2014. године“, рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, много тога је урађено и уложено у побољшање пословног амбијента, као и у реформу система образовања што је стратешка одлука Владе Србије, која ће омогућити да буде настављен економски раст земље.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар