Одабрано РС и матица

Галијашевић: Босански и албански муслимани су слуге Запада

МУСЛИМАНСКО БРАТСТВО ЈЕ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ИСЛАМСКИХ ТЕРОРИСТА И БРИТАНИЈЕ
  • Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Република Српска прва регионална мета НАТО пакта, са циљем да поврати мало тугледа силе коју НАТО има и улогу деструкције која му стоји на располагању. Зато треба пратити процесе
  • Александар РАКОВИЋ: Исламисти су насељени у рубним дијеловима Федерације БиХ дуж границе са Републиком Српском, гдје би могли да буду употребљени за евентуалну интервенцију у Српској

БОСАНСКИ муслимани, једнако као и албански, нису примјер никаквог ислама, они су слуге Запада, изјавио је експерт за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Он наводи да је исламски свијет јединствено на конференцији у Исламабаду поручио да је Русија њихов стратешки партнер заједно са УН и ЕУ, и да ту нема мјеста за Велику Британију и САД.

„Видимо да читав исламски свијет, кроз разне економске мјере, дипломатску комуникацију и сарадњу ставља до знања да је одлично свјестан шта се то дешава и на који начин је НАТО у ствари, највећи непријатељ ислама“, рекао је Галијашевић за ТВ Пинк.

Галијашевић истиче да управо рефлексија тога, изазива одређене догађаје у БиХ.

„Креатори ове лоше политике и према Србима, па и према Хрватима, који су маргинализовани и чија се права злоупотребљавају, управо су из западних центара моћи, оних истих који огромну количину оружја шаљу у Украјину, како би рат трајао што дуже, био што крвавији, а истовремено не покрећу ниједну мировну иницијативу која би зауставила те процесе“, наводи Галијашевић.

Он је изразио бојазан да гомилање војних снага у БиХ, долазак Еуфора, „пумпање мишића“ и бројна моторна и оклопна возила која пролазе и долазе све више и више, и која се појављују на улицама Бањалуке, у ствари говоре о спремности на одређену акцију НАТО пакта у БиХ и примјену силе.

Галијашевић сматра да је Република Српска прва регионална мета НАТО пакта, са циљем да се повратити „мало тог угледа силе коју НАТО има на располагању и улогу деструкције која му стоји на располагању“.

„Зато треба пратити ове процесе. Срби се стално денунцирају за догађаје и у Украјини, као кривци што доживљавају Русе као братски народ, којем не желе увести санкције, јер би то било противно њиховим најдубљим историјским осјећањима и националној свијести“, истиче Галијашевић.

Поводом информација из најновијег извјештаја СОЦТА да су екстремисти заинтересовани да своје активности развијају у Црној Гори, Галијашевић каже да су исламистичке терористичке организације данас углавном инструменти западне политике, која их помјера у складу са својим интересима.

Стварна веза међу њима је, како истиче, преко Муслиманског братства које је више од 100 година копча између њих и Велике Британије.

Историчар Александар Раковић указује да исламистичке групе у БиХ не би могле да постоје без сагласности СДА, а да је најважнији западни фактор који подржава екстремистичке групе, јер је учествовао у њиховој креацији.

Александар Раковић (Фото: Прес центар УНС)

Раковић упозорава да су исламисти насељени у рубним дијеловима Федерације БиХ дуж границе са Републиком Српском, гдје би могли да буду употребљени за евентуалну интервенцију у Српској.

Он каже да га не изненађује што су екстремисти заинтересовани да своје активности развијају и обављају у Црној Гори, и напомиње да у Црној Гори постоје већ деценијама разни видови екстремизма.

„Не изненађује ме ово, пратим Црну Гору већ 30 година као историчар и те појаве су постојале и раније. Црна Гора јесте неки простор где су разноразни видови екстремизма били добродошли у протеклим деценијама, па и ови верски. То за мене није ништа ново и раније је било извештаја“, рекао је Раковић.

СОЦТА је процјена опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори, којом су таргетоване организоване криминалне групе и пријетње по националну безбједност Црне Горе, а сачинио ју је Међуресорни оперативни тим састављен од представника органа обавјештајно-безбједносног сектора и Тужилаштва у тој земљи.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар