Одабрано РС и матица

„Имплементационог анекса Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије“

БЕОГРАД И ПРИШТИНА ЋЕ У РОКУ ОД 30 ФОРМИРАТИ ОДБОР ЗА ПРАЋЕЊЕ ПРИМЈЕНЕ КОЈИМ ЋЕ ПРЕДСЈЕДАВАТИ ЕУ
  • ЕУ ће одмах по усвајању Споразума и анекса започети процес измјене критеријума за Поглавље 35 за Србију због нових обавеза које проистичу из Споразума и Анекса
  • Ради примјене члана седам Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбјеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога

У ТЕКСТУ „Имплементационог анекса Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије“, који је ноћас објавила ЕУ, наглашено је да се Београд и Приштина обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и Анекса експедитивно и у доброј вољи.

– Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни дјелови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ – наводи се у тексту објављеном на сајту Службе за спољне послове ЕУ.

У тексту се додаје да стране прихватају да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог анекса започети процес измјене критеријума за Поглавље 35 за Србију због нових обавеза које проистичу из Споразума и Анекса.

– Ради примјене члана седам Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбјеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ – наводи се у тексту, објављеном након састанка у Охриду.

Једна од тачака гласи да су „стране сагласне да у року од 30 дана формирају заједнички одбор за праћење, којим ће предсједавати ЕУ“ и да ће „спровођење свих одредаба бити обезбјеђено и надгледано од заједничког одбора за надзор“.

– Ради примјене члана девет Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана да би био обезбијеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуисана прије него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности спроведене – наглашава се у тексту.

У тексту се додаје да ће агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако одражавати нове обавезе Косова које произилазе из Споразума и овог анекса.

– Стране су сагласне да хитно усвоје декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ – наводи се у тексту.

Такође је наведено да се „Косово и Србија слажу да неће блокирати примјену ниједног члана“ и да ће се „сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ“.

– Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне посљедице на процесе њиховог приступања ЕУ и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ – наводи се на крају текста објављеног на сајту Службе за спољне послове ЕУ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар