Вјере РС и матица

Иринеј: Србија чини велике напоре да сачува Космет, али европски и амерички моћници немају слуха за правду

У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ ПОЧЕЛО РЕДОВНО, МАЈСКО ЗАСЈЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ
  • „Вољом моћника овог света наша света косовско-метохијска земља најпре је доживела велико страдање, веће од свих претходних у својој историји, да би на крају била отцепљена од Србије и проглашена независном шиптарском државом, бар је то у покушају“
  • Сабора ће сутра ће сутра наставити рад у Патријаршијском двору у Београду

ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј сматра да је питање Косова и Метохије, које је одавно под окупацијом, један од централних проблема са којим су суочени Српска православна црква и српски народ.

„Вољом моћника овог света наша света косовско-метохијска земља најпре је доживела велико страдање, веће од свих претходних у својој историји, да би на крају била отцепљена од Србије и проглашена независном шиптарском државом, бар је то у покушају“, рекао је патријарх Иринеј на почетку редовног мајског засједања Светог архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији.

Он је подсјетио и на прогон српског народа са Косова и Метохије, по броју већи од свих претходних прогона и сеоба, те да су централни дијелови Космета остали потпуно без српског живља, саопштено је из СПЦ.

Према његовим ријечима, Србија чини велике напоре да одбрани и сачува Космет, али европски и амерички моћници немају слуха за правду и истину.

Патријарх Иринеј истиче да највећи проблем за Србе, када је ријеч о Косову и Метохији, јесте то што их је остало мало.

„Требало је више урадити на повратку народа. У Призрену живи неколико десетина Срба, слична је ситуација у Пећи, Приштини, Урошевцу, Ђаковици… Мало је жеље да се прогнани врате својим домовима, а они који то желе, немају где да се врате“, рекао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј подсјећа да Србија издваја знатна финансијска средства за Србе и СПЦ на Космету, те да помажу и појединци, попут француског хуманитарца Арноа Гујона и других.

„Драгоцена је духовна помоћ и подршка коју пружају манастири и владика (рашко-призренски) Теодосије. Они су им највећи ослонац и охрабрење за опстанак“, рекао је патријарх српски.

Он је истакао да одржавање Сабора у Пећкој патријаршији представља велико охрабрење за српски народ на Косову и Метохији.

„Свети Сабор смо почели у највећој светосавској светињи српској у којој почивају мошти наших светих претходника који нас позивају да се у свему угледамо на њих, као што су се они угледали на своје свете претке“.

Светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх Иринеј у Пећкој патријаршији јуче је почело редовно мајско засједање Светог архијерејског сабора СПЦ.

Први дан радног засједања Сабора биће одржан данас у Пећкој патријаршији, а сутра ће засједање бити настављено у Патријаршијском двору у Београду.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар