RS i matica

Irinej: Svojom pameću i slogom izlazimo na dobar put i bićemo dostojni predaka i svoje kulture

SRETENJSKI SUSRET: PREDSEDNIK SRBIJE I PATRIJARH SA VRHOM RS I SRPSKIM LIDERIMA IZ REGIONA
  • Konstatovali smo da se Srbija nalazi na prilično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Odavno smo u problemima i velikim iskušenjima, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kažemo ko smo mi i čiji smo naslednici i da smo verni naslednici naših predaka   

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je danas, poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predstavnicima Srba iz regiona, da samo jedinstveni kao narod možemo da izađemo iz velikih kriza.

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta sa braćom Srbima koji žive izvan Srbije.

„Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda“, rekao je patrijarh.

Kaže da su mogli na sastanku da čuju izvještaje pojedinih predstavnika srpskog naroda uglavnom iz Crne Gore i BiH, kao i iz Hrvatske.

„Konstatovali smo da se Srbija nalazi na prilično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Odavno smo u problemima i velikim iskušenjima, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kažemo ko smo mi i čiji smo naslednici i da smo verni naslednici naših predaka“, rekao je patrijarh.

Irinej ističe, takođe, da je na sastanku konstatovano da je danas potrebno da „budemo jedinstveni u najpunijem smislu te riječi“.

Dodaje da Srbi nisu veliki narod, ali da mogu da opstanu u ovim prilikama u regionu i svijetu samo ako budu jedinstveni i to u dobrom, a ne u lošem.

„To nas je spasavalo i omogućavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici sveta na nas gledaju nekim posebnim pogledom i pretpostavkom o nama“, poručio je Irinej.

Samo ako bude jedinstven možemo da se odupremo iskušenjima ovog vremena i sačuvamo naš narod, dodao je on i pozvao mlade da ostanu u zemlji. Pritom je citirao poznate stihove velikog pesnika Alekse Šantića: Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat k`o što ovo grije“.

To je poruka našem narodu koji misli da je negde van Srbija bolje, dodao je patrijarh.

„Mislimo da ćemo svojom pameću i slogom jedino izaći na dobar put i da tim putem nastavimo i budemo dostojni naslednici naše kulture“, zaključio je patrijarh.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar