РС и матица

„Исламска заједница у БиХ била је један од агресора на суверену Југославију“

РАКОВИЋ: ЗАТО НЕ ЧУДИ ЊЕНА ПОДРШКА УХАПШЕНОМ АТИФУ ДУДАКОВИЋУ
  • Историчар Александар РАКОВИЋ: „Исламска заједнице у БиХ извршила агресију на Југославију заједно са сепаратистичким вођством у Сарајеву и сепаратистима у Хрватској. Они су били прави агресори на Југославију која је била лидер у политици пацифизма. Они покушавају да промијене карактер рата тиме што ће себе покушати да прикажу као жртве, а заправо су агресори“
  • „Радикални исламисти и Исламска заједница у БиХ, без обзира што ће се у неким трасама разилазити, иду према истом циљу – унитаризацији, исламизацији БиХ, те укидању Републике Српске и брисању српског идентитета у БиХ.То је чињеница са којом ћемо ми Срби морати да рачунамо, да јој пружимо отпор и спречимо у тим њиховим намерама да бришу српски народ и да, како то кажу, уведу јединствен босански идентитет за народе које живе у БиХ. Бивши реис улема, Мустафа Церић, небројено је пута рекао да заправо нема Срба, Хрвата и Бошњака, већ да су то све Босанци“

ИСТОРИЧАР Александар Раковић оцијенио је да је „Исламска заједница у БиХ била један од агресора на суверену Југославију“ и да не чуди њихова подршка генералу такозване Армије БиХ, Атифу Дудаковићу, који је ухапшен због ратног злочина над српским цивилима и војницима на подручју Крајини.

Раковић је навео да је „Исламска заједница у БиХ извршила агресију на Југославију заједно са сепаратистичким вођством у Сарајеву и сепаратистима у Хрватској“.

„Они су били прави агресори на Југославију која је била лидер у политици пацифизма. Они покушавају да промијене карактер рата тиме што ће себе покушати да прикажу као жртве, а заправо су агресори“, изјавио је Раковић Срни.

Он је додао да је у вези са тим и „сврставање са Дудаковићем“ чије су јединице починиле тешке злочине у Крајини.

„Нема никаквог посебног разлога да се Исламска заједница БиХ, која је једна од потписница документа против Исламске заједнице Југославије, а самим тим агресор на ту Исламску заједницу и ту Југославију, узбуђује, јер се ради о наставку процеса у коме је и сама дала велику улогу, а то је разбијање једне земље и агресија на српски народ“, објаснио је Раковић.

Александар Раковић

Према његовим ријечима, Дудаковић треба да одговара због оног што је учињено, јер су одговарали и други у често неправедним процесима.

Раковић, који је и стручњак за вјерска питања, рекао је да је „исламизам политичка доктрина муслимана“ и да реакција Исламске заједнице због хапшења Дудаковића није неспојива са њиховом вјероисповјешћу.

Он је додао да је проблем у томе што Исламска заједница у БиХ не разумије, неће да разумије или намјерно превиђа да је била „једна од агресора на суверену Југославију“.

Када је ријеч о улози Исламске заједнице у БиХ и све јачем исламском радикализму на том простору, Раковић сматра да структуре Исламске заједнице у БиХ сада немају неку већу улогу у јачању исламистичких покрета у БиХ.

„Они јачају сами од себе, често ван деловања Исламске верске заједнице БиХ. То не треба да завара, јер су заправо радикални исламисти и Исламска заједница у БиХ на истом задатку – утврђивање јединственог идентитета у БиХ, који је `босански` и не може бити српски, па чак ни хрватски. Они су спремни да у том смислу напусте и своје савезнике Хрвате“, каже Раковић.

Он је навео да радикални исламисти и Исламска заједница у БиХ, без обзира што ће у неким трасама разилазити, иду према истом циљу – унитаризацији, исламизацији БиХ, те укидању Републике Српске и брисању српског идентитета у БиХ.

„То је чињеница са којом ћемо ми Срби морати да рачунамо, да јој пружимо отпор и спречимо у тим њиховим намерама да бришу српски народ и да, како то кажу, уведу јединствен босански идентитет за народе које живе у БиХ. Бивши реис улема, Мустафа Церић, небројено је пута рекао да заправо нема Срба, Хрвата и Бошњака, већ да су то све Босанци“, рекао је Раковић.

Сабор Исламске заједнице у БиХ тврди да је некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, који је осумњичен за ратне злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, „часно бранио БиХ и народ Босанске Крајине“ и да ће у судском процесу потврдити невиност.

Сабор је осудио „насилне покушаје мијењања карактера рата и изједначавања жртве и агресора“, и навео да подржава рад правосуђа БиХ и „процесуирање свих ратних злочина у периоду агресије на БиХ“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар